Škibola kreditnim oštećenicima RBA: ‘Postoje suci koji se ne pridržavaju zakona, ali zakon je jasan i nedvosmislen’

Ne čekajte da se stvari same dogode, nemajte strah od sudskog postupka jer vam je on postupanjem neovlaštenih kreditora nametnut

Mladi saborski zastupnik Marin Škibola organizirao je okrugli stol u Puli, kako bi brojne Istrijane upoznao sa zakonom o ništetnosti ugovora s RBA zadrugama iz Austrije. 

“Uočljivo je da su mnogi oštečenici ili slabo i loše informirani ili čak i dezimformirani kako od RBA zadruga tako i od vlastitih odvjetnika”, rekao je u uvodu Marin Škibola te naglasio da još ima puno posla oko provedbe zakona.

Postavljena su mnoga pitanja i na njih su dani odgovori koji su pravno i zakonom utemeljeni.

“Postoje suci koji se ne pridržavaju zakona. Zakon je jasan i nedvosmislen i oštećenici neće dozvoliti da se ne primjenjuje i provodi”, naglasio je pravni stručnjak Ivica Marković. Govorio je i  o mjerodavnosti prava o pokušaju RBA regionalnih zadruga da posao u Hrvatskoj prikažu kao austrijski, premda mu nije jasno kako bi to pravno bilo moguće, budući da austrijski direktori računaju da bi na vlastitom terenu lakše izbjegli zakonske konzekvence problematičnog poslovanja, tj. plasiranja kredita izvan svoje regije, i to krugu komitenata koji nisu njihovi zadrugari, koji nisu austrijski državljani ili koji nisu nerezidenti po poreznoj definiciji. 

“Tada bi jedino”, zaključuje Marković, “bilo preostalo tumačiti da su kreditirali strane fizičke i pravne osobe, strance, pa bi opet naišli na austrijsku zakonsku barijeru, jer stranci se u Austriji mogu kreditirati pod posebno propisanim uvjetima, koje oni nisu nikada ispunjavali, niti su registrirani za takvo poslovanje. Postavilo bi se tada u austrijskoj FMA i pitanje kako su utvrđivali kreditnu sposobost stranaca, kreditnih dužnika; odokativno, što je nedopušteno i nezakonito, ili na temelju egzaktnih podataka, što bi nastavno samo po sebi bilo sporno i postavilo bi se tada novo pitanje, tko im je izdavao relevantne i vjerodostojne podatke o kreditnoj sposobnosti dužnika”.



Tužiti za ništetnost Ugovora o kreditu, napomenuli su sudionici, i tako se staviti se pod zaštitu suda, tražiti pravilnu primjenu Zakona kojeg je dobio Sabor RH, koji kontrolira sigurnost pravnog poretka, a svaki ništetan ugovor stvarna je prijetnja pravnoj sigurnosti, pa stoga samo odlučno u zaštiti svojih na zakonu zasnovanih prava i pravnih interesa.

“Ako ste pod ovrhom ili vam ovrha prijeti bilo na nekretninama ili novčanim primanjima Zakon Vas štiti jer podizanjem tužbe za ništetnost sud će, na prijedlog dužnika (vas kao tužitelja i oštećenika), odgoditi ovrhu do pravomoćnog okončanja postupka radi utvrđenja ništetnosti, ne ispitujući postojanje drugim zakonima propisanih pretpostavki o odgodi ovrhe na prijedlog ovršenika”, objasnio je odvjetnik Milko Križanović, koji se dugi niz godina bavi upravo ovom problematikom.

“Nakon što utvrdite sudskom presudom ništetnost ugovora obvezni ste vratiti neovlaštenom kreditoru samo i jedino glavnicu koju ste od njega primili (ništa više od tog iznosa), a ako ste mu tijekom otplate platili više, neovlašteni kreditor vam je tu razliku (dio od preplaćene glavnice) dužan vratiti. Povrat sredstava rješava se u posebnom sudskom postupku, odnosno moguće inizvan sudskom”, objasnio je Križanović.

Ono što je bitno s vaših nekretnina skida se hipoteka, jer su ništetne i Izjave o osiguranju zalogom, odnosno hipoteke.

“I na kraju, ne čekajte da se stvari same dogode, nemajte strah od sudskog postupka jer vam je on postupanjem neovlaštenih kreditora nametnut. Ne tužite iz obijesti, već radi zaštite svojih prava temeljenih na Zakonu koji regulira upravo to pravno pitanje”, istaknuo je u na sastanku odvjetnik Milko Križanović. 

Neno Koljaja je pročitao djelove presude o ništetnost koja se jasno oslanja na Lex Škibola a donijeta je prije nekoliko dana na sudu u Zaboku. Sljedeći okrugli stol s RBA oštećenicima održat će se ovu nedjelju u Zadru u Hotelu Kolovare s početkom u 17,00 sati. 

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI