Situacija izmiče kontroli, u Velikoj Kladuši očekuju 5 do 10 tisuća novih migranata

screenshot

Nezadovoljni rješavanjem problema koje im je donio veliki priljev migranata prošle godine, građani u Velikoj Kladuši osnovali su Krizni stožer za migrantsku krizu.

Kladušani okupljeni u Kriznom stožeru boje se da će se dolaskom toplijih dana na područje Unsko-sanskog kantona sliti novih pet do deset tisuća migranata. Osim kritike vlastima, uputili su apel sugrađanima da prestanu pružati usluge smještaja i prijevoza migranata jer tako krše zakone i pomažu ilegalne migracije.

Zahtijevaju da se zatvore granice za migrante, kako za one koji im pristižu s Istoka tako i za one koje im vraća Republika Hrvatska. U protivnom, svoja će prava tražiti velikim prosvjedima.

“I proteklih smo mjeseci upozoravali na problem s migrantima, ali ništa se nije dogodilo. Sada imamo pojačan priljev novih migranata, kao i onih vraćenih iz EU. Zavladala je opća panika kod građana koji su prinuđeni sami se oduprijeti krizi, što ne bi bilo dobro za Veliku Kladušu, ali ni za BiH.”, izjavila je kćer načelnika Elvira Abdić Jelenović za bosanske medije, dodajući kako se nada da će se problem početi ozbiljno rješavati,  prenosi Jutarnji list.

Podsjetimo, u Bosnu i Hercegovinu od početka ove godine ušlo je nešto više od tisuću ilegalnih migranata, informacija je koju je u ponedjeljak usvojio operativni stožer pri ministarstvu sigurnosti BiH no uz ocjenu kako je riječ o brojci koja je prije svega rezultat loših vremenskih uvjeta koji su migrantima otežali nastojanje da se preko te zemlje domognu neke od država članica Europske unije.



Na teritoriju BiH trenutačno boravi oko 3900 migranata, a svima njima je osiguran smještaj u sedam prihvatnih centara u Bihaću, Sarajevu, Mostaru, Cazinu i Velikoj Kladuši.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI