Sindikalist: ‘Bez svježeg novca za brodogradilišta, slijedi crni scenarij’

screenshot

Kaže da su uprave držale stanje pod tepihom te da su najodogovornije za sve što se dogodilo. 

U Novom danu N1 televizije Siniša Kosić iz Sindikata metalaca komentirao je najavljeni štrajk radnika Uljanika zbog kašnjenja plaća u Uljaniku, ali i 3. maju.

“Činjenica je da radnici ne mogu raditi bez plaće. Vlasnička strukutra brodogradilišta je sada privatna. Pri prijašnjim restrukturiranjima nije se trošio novac kako treba, ali uprave su odgovorne za trošenje novca. Moramo riješiti stanje nekako, preko partnera Končara. Treba nam kapital koji bi pokrenuo proizvodnju, 3. maj i Uljanik imaju gradnje koje se trebaju dovršiti, ako dovrše to će biti svježi kapital”, objašnjava Kosić stanje u brodogradilištima. 

Kaže da su uprave držale stanje pod tepihom te da su najodogovornije za sve što se dogodilo. 

“Uljanik je sasvim opravdano pokrenuo proces mirenja, štrajk je krajnje rješenje koje ne paše nikome, nadam se da će doći plaće”, rekao je Kosić.

“Interes je da se proizvodnja nastavi, treba upumpati svježi kapital, jer ako proizvodnja stane, kreće likvidacija tvrtke”, poručuje sindikalac.



Sindikati sada čekaju da se odredi miritelj, da počne mirenje i nakon toga su se ispunili uvjeti za štrajk, ali Kosić naglašava da nije cilj štrajk nego plaće. 

Postoje samo dva scenarija, ili da se nađu sredstva, a sljedeći scenarij je crn, upozorava sindikalac i kaže da onda nije ugroženo samo četiri tisuće mjesta, nego puno više. 

“Vjerujem da uprava svakodnevno traži rješenje za situaciju i Kermas energija je isto uložila neka sredstva. Treba naći način da se riješe dva kritična mjeseca. Ako se proces restrukturiranja neće zavrtiti kako spada, onda slijedi jako loša situacija”, poručuje Kosić.

“Uprave su trebale obrazložiti zašto je došlo do gubitaka sredstava za završetak narudžbi, nema fonda koji bi to pratio. Kako će se to izvesti, ne mogu reći”, zaključuje.

Ako se plan restrukturiranja odobri, vjerojatno će bit otkaza, ali ih vjerojatno neće biti puno, pojašnjava. 

Otkriva i da je problem brodogradnje odlazak radne snage te da kvalificirani radnici zbog malih plaća odlaze. Slaže se s usporedbom brodogradilišta i Agrokora s tim da bi kriza uzrokovana gašenjenjem brodogradilišta mogla biti i gora. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI