SDP-ovci u panici: Hitno traže Bernardićeva nasljednika

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Na smjenu Davora Bernardića dosad su pozivali samo njegovi neistomišljenici, no sada je sve više glasova u stranci koji traže isto

Posljednjih dana kritičnoj masi priključili su se i neki koji su do sada slovili za ljude bliske upravo Bernardiću. U stranci se tako priča da su ruke od svog “projekta” digli čak i Zlatko Komadina i Rajko Ostojić, dva potpredsjednika SDP-a koji su dosada branili Bernardića.

Raskol u partiji uzeo maha, SDP-ovci ogorčeni: Nova oporba postat će Živi zid!

Nadalje, u intervjuu Večernjem listu krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je također blizak Bernardiću, izjavio je da je stvar otišla “malo predaleko i da, ako se stanje u SDP-u ne smiri nakon konvencije, a potom i nakon izbora za vodstva županijskih organizacija, ne vidi što bi drugo u stranci moglo uslijediti osim izbora za novog lidera i vodstvo”.

Ovakav Kolarov istup može se tumačiti i kao pokušaj smirivanja strasti s obzirom na to da neki rušenje Bernardića predviđaju već na stranačkoj konvenciji sredinom veljače. Jer kada bi se to doista dogodilo, odnosno kada bi jedan dio od oko 1000 delegata zatražio izglasavanje nepovjerenje Davoru Bernardiću, bio bi to, predviđaju sugovornici Večernjeg lista, doista kraj SDP-a.



Takav do sada neviđeni način rušenja šefa jedne stranke teško da bi preživjela ijedna stranka, a kamoli SDP, koji je duboko podijeljen. Zbog toga većina sugovornika iz vrha stranke, a koji se slažu da je došlo vrijeme da Bernardić ode, drži da Bernardićev odlazak treba režirati na drugačiji način. Kao prvo, to se treba dogoditi nakon izbora u županijskim organizacijama, dakle nakon što teren dobije vodstvo. A kao drugo, potrebno se dogovoriti o jednom kandidatu. Još jedne izbore s velikim brojem kandidata stranka ne može podnijeti.

Većina sugovornika smatra da bi za SDP bilo najbolje kada bi Tonino Picula pristao otići iz Bruxellesa i odlučio se kandidirati. “Picula je najbolje i najkvalitetnije rješenje u ovom trenutku. Pitanje je samo želi li on to”, kaže izvor. U krugu bliskom Piculi tu mogućnost trenutačno niti demantiraju niti potvrđuju jer za to, kažu, nije vrijeme.

Osim Picule, sve se češće spominju imena: Joško Klisović, Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin i Mirando Mrsić.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI