SDP-OVACU SMETA SPOMEN NA BRANITELJE: Usporedio nerede u SAD-u s pločom u Jasenovcu!

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovac je usporedio nerede u SAD-u sa stanjem u Lijepoj Našoj.

Krvave nerede koji su izbili na prosvjedu u Charlottesvilleu u američkoj državi Virginiji putem Facebooka prokomentirao je SDP-ov Peđa Grbin.

SDP-ovac je usporedio nerede u SAD-u sa stanjem u Lijepoj Našoj.

“Pratim jutros kako su se po našim portalima svi požurili napisati da je jedan potomak Hrvata u SAD-u zaštitno lice bijelih rasista čiji su prosvjedi doveli do jučerašnjih nereda, smrti i ozljeda, gotovo kao da je to nešto čime bismo se trebali hvaliti. Ali, ja o tome neću pisati, jer je za mene simboličko značenje tih prosvjeda za Hrvatsku, iako se na prvi pogled ne vidi, puno dublje i važnije od nekog tamo hrvatskog povjesničara koji svojim revizionizmom i lažima želi promijeniti prošlost nacije.

Ono što je meni bitno je razlog za okupljanje bijelih rasista u jednom, za američke pojmove gradiću, a taj razlog je spomenik, skulptura koja “krasi” središnji park mjesta, a koju su gradske vlasti odlučile ukloniti jer smatraju da nije postavljena kako bi obilježila spomen na poginule u ratu, već kako bi slavila generala Leea, glavnog zapovjednika vojske Konfederacije, poražene u ratu ’61. do ’65.

Vjerujem da je veza između ovih događaja i Hrvatske sada puno jasnija.



Jug SAD-a je danas prepun spomenika i spomen obilježja značajnim osobama secesionističke, robovlasničke Konfederacije. Iako su ti spomenici postavljani, uglavnom, prije nekih stotinjak godina (sam Lee je umro prije gotovo 150), svijest da se radi o spomenicima koji slave jedan propali režim i njegovo inzistiranje na rasnim podjelama i robovlasništvu do nekih još uvijek nije doprla. I spremni su protestirati pa čak i ubijati kako bi osigurali njihov ostanak.

Međutim, za razliku od Hrvatske, u kojoj kada tražimo micanje “spomen” ploče u Jasenovcu bivamo optuženi da stalno govorimo o prošlosti i povijesnim temama, a nimalo o sadašnjosti, u SAD-u jako dobro znaju da skidanje spomenika Leeu, Jacksonu ili Davisu nema veze s ratom koji je završio prije 152 godine, već je usmjereno isključivo na budućnost. Budućnost koju je potpuno neprihvatljivo zasnivati na bilo čemu što ima veze s rasizmom i vjerom da si od nekoga bolji samo zato što si Hrvat, Srbin, bijelac ili nešto treće.

I baš zato, upravo zato, unatoč svim onima koji će mi i sutra prigovarati na tome da otvaram povijesne teme, ja ću s time nastaviti. Jer kada tražim da se sramotna ploča iz Jasenovca makne, ja to ne činim samo zbog onoga što se tamo dogodilo od ’41. do ’45. već prije svega kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo”, napisao je Grbin.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI