Sava još ne prestaje rasti, kod Jasenovca jutros dosegla 928 cm.

Photo: Ivica Galovic/ PIXSELL

Zbog porasta vodostaja, Sava se na putu prema retenciji Lonjsko polje počela prelijevati preko nekih prometnica, čiji su propusti preuski za svu vodu

Hrvatska se i dalje bori s poplavama, a najkritičnije je uz rijeku Savu, ponajprije na području Jasenovca. Jutros u 7 sati vodostaj Save tamo je iznosio 928 centimetara što je za 21 centimetar više od rekorda iz 1970. godine. Iako je protekle noći rijeka rasla nešto sporije, opasnost još nije prošla jer vrhunac vodenog vala očekuje se tek sutra, pišu 24 sata.

Zbog porasta vodostaja, Sava se na putu prema retenciji Lonjsko polje počela prelijevati preko nekih prometnica, čiji su propusti preuski za svu vodu. Posebno je kritično na državnoj cesti Sisak – Popovača u šumi Brezovica i gdje se promet odvija naizmjenice jednom prometnom trakom. Iako su na najkritičnijim mjestima pripadnici Hrvatske vojske podigli zečje nasipe u dužini od oko 200 metara, voda se ipak zaobilazno izlijeva na cestu. 

Izvanredne mjere obrane od poplava na snazi su i u Staroj Gradiški gdje vodostaj Save trenutačno iznosi 851 centimetar, u Davoru gdje je Sava visoka 985 centimetara te u Slavonskom Kobašu gdje je vodostaj 872 centimetra.

Slavonskom Brodu još su uvijek na snazi redovne mjere obrane od poplava, ali Sava se visinom od 824 centimetra opasno približila glavnoj gradskoj šetnici. 

Prema trenutačno raspoloživim podatcima, vrhunac vodenog vala u Brodsko-posavskoj županiji očekuje se u srijedu i četvrtak, 21. i 22. ožujka. Hrvatske vode procjenjuju da će na tom području vodostaj Save rasti za dodatnih 20 cm.



Stožer je zaključio da na području Stare Gradiške tijekom ponedjeljka i utorka preventivno treba postaviti vreće s pijeskom. Utvrdit će se dionica dužine 3,5 kilometra na dijelu gdje nema nasipa iako se ni na toj dionici ne očekuje da će se Sava izliti iz korita. Na dionici dugoj 1100 metara pojačat će se i nasip kanala Struga.

Po podatcima stožera, na terenu je 120 ljudi iz Hrvatskih voda, vatrogasci, postrojbe Civilne zaštite i lokalno stanovništvo. Hrvatske vode na svim dionicama po nasipu uz rijeku Savu uvele su danonoćna dežurstva kako bi se uočilo procjeđivanje nasipa te radi sanacije procjednih mjesta, a režim zaobalnih voda kontrolira se s četiri crpne stanice.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI