‘Samo vi, hadžije, jedite kolače, nema u njima svinjetine!’

Kao naibu-reis, Mustafa Cerić je prisvojio nezakonito kuću od 237 četvornih metara s vrtom od 1,5 duluma u Ulici Meše Selimovića 4, koju je kasnije uz lažnu dokumentaciju otkupio za nekoliko stotina maraka, te ju upisao na svoje vlasništvo 1/2 (on i supruga). Nekretnine su vlasništvo 'Hidrogradnje' koja je stan dala samo na privremeno korištenje naibu-reisu Ceriću

Na vrlo neuobičajen način – izvršavajući puč i time tjerajući i nekadašnjeg reisa Jugoslavije, Selimovskog, te uz pomoć pobunjenih delegata Islamske zajednice – ustoličen je reis-ul-ulema dr. Mustafa Cerić.

Prvo je bio naibu-reis i kao takav je prisvojio nezakonito kuću od 237 četvornih metara s vrtom od 1,5 duluma u Ulici Meše Selimovića 4, koju je kasnije uz predočenu lažnu dokumentaciju otkupio za nekoliko stotina maraka, te ju upisao na svoje vlasništvo 1/2 (on i supruga). Nekretnine su vlasništvo “Hidrogradnje” koja je službeno stan dala samo na privremeno korištenje za naibu-reisu Ceriću. U “Hidrogradnji” su potvrdili, kao i iz Ureda sadašnjeg Rijaseta, da je stan vlasništvo „Hidrogradnje“; broj dopisa iz Rijaseta: 05-04-1-4255/15 od 30. 10. 2015. godine, u potpisu Isamilef. Smajlović, direktor Uprave za za pravne i administrativne poslove Rijaseta u BiH.

Sada bi svi bili – svjedoci!

Još ni danas nije poznato, kako je reis Cerić otkupio stan, kada nije nikada bio nositelj stanarskog prava u BiH. Već smo ranije pisali o navedenom kriminalu reisa Cerića, kao i o organiziranom kriminalu u Islamskoj zajednici u BiH. Stoga državni organi pripremaju veliku istragu, budući da je danas više od 650 radnika “Hidrogradnje” dobilo otkaze, pa kopaju po kantama za smeće radi pukog preživljavanja. I to samo zato, jer nemaju mogućnosti da u već sada pokradenom poduzeću u kojem su radili i bili priznati diljem svijeta, zarađuju pošteno svoj dohodak i uzdržavaju svoje obitelji.

Nakon što sam odnio sve potrebne dokaze u Tužiteljstvo, vezane za „Hidrogradnju“ u kojoj je dokazan organizirani kriminal težak više od 600 milijuna maraka, SIPA je izvršila pretres po naredbi Tužiteljstva. Kada sam nosio dokaze u Tužiteljstvo, mnogi su mi se smijali. Kažem vam: “Jao vama koji se sada smijete, sigurno ćete plakati”, kaže Isus! Nakon što je došla “cica na kolica” i nakon upada SIPA-e, javio mi se bivši predsjednik NO „Hidrogradnje“, Emir Felić, i zamolio me da ga preporučim tužitelju, kako bi dao svoj iskaz u svojstvu svjedoka. Njegova molba je odbijena bez presedana! Jer, sada bi svi htjeli bili svjedoci, e pa ne može, mora netko biti i osumnjičen!



Valja reći, da bi se prodajom Cerićeve vile mogli uplatiti doprinosi za stotinjak radnika. Međutim, umjesto tih stotinjak radnika “Hidrogradnje”, reis Cerić uživa u velikoj vili i baškari se zajedno sa svojom obitelji. Na sličan način je reis Cerić osigurao kćerku i zeta Vedrana Mulabdića, ministra MUP-a u Sarajevskoj županiji, koji je član stranke gusinjskog zločinca s Prokletija, Fahrudina Radončića, koji se prema kosovskoj optužnici tereti za organizirani kriminal i teško ubojstvo suparničkog mafijaškog šefa, Ramiza Delalića – Ćele.

Cerić malo platio, a puno dobio!

Podsjetimo, zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, Božo Mihajlović, je 11. veljače 2016. godine podigao optužnicu protiv Fahrudina Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsene Šahman i Zijada Hadžijahića. Svi se oni terete da su, između ostaloga, organizirali i postali pripadnici organizirane kriminalne grupe, koju je organizirao i njome rukovodio, Fahrudin Radončić. Tako su svojim djelovanjem, međusobnim dogovaranjem i međusobno povezanim radnjama, od 14. prosinca 2015. do 12. siječnja 2016., počinili krivična djela udruživanja radi činjenja krivičnih djela, ometanja rada pravosuđa, te davanja nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Tužiteljstvo BiH će dokazivati točke iz optužnice sa 27 svjedoka, nalazima 4 stručna vještaka i prilaganjem više od 160 materijalnih dokaza. No, vratimo se Mustafi Ceriću, koji je malo platio, a puno dobio!

Nije ni čudo što se reis Cerić bavio nečasnim radnjama, ako se ima u vidu da je kao suradnike imao i vehabije od 1992. godine do danas. S vehabijama je drugovao i još i danas druguje, pa ih je i poštedio bilo kakvih neugodnosti, govoreći: “Pa oni su dobri Muslimani, nemojte ih dirati!”

Pričao mi je jedan hadžija Kemo, kako je formalno reis Cerić negdje 1999. i 2000. godine njega pitao – “ima li vehabija puno u Unsko-sanskoj županiji?” Kada mu je hadžija Kemo odgovorio da “ima puno vehabija i da je u nekoj mjesnoj džamiji u bihaćkom okrugu izbila tučnjava između vehabija i ostalih džematlija zbog ‘uvlačenja vehabizma’ u Unsko-sanskoj županiji”, reis Mustafa Cerić mu je rekao da bi “netko od džematlija ili tamošnje vlasti trebao napisati pismo Rijasetu i zamoliti Rijaset da se uključi u suzbijanje vehabizma na tom području”.

Hadžija Kemo je zamolio tadašnjeg ministra u Vladi USK-a, da se obrati Rijasetu s molbom “da u Unsko-sanskom kantonu dođu predstavnici Rijaseta, da se stanje nepodnošljivosti zbog vehabija postavi u red“, što je ovaj i učinio. Ali uzalud! Bila je to varka reisa Cerića, jer Cerić nikada nije ništa učinio da se stanje i problemi s vehabijama u USK-u riješe na zadovoljavajući način. Ubrzo nakon toga, ljudi u Unsko-sanskoj županiji izgubili su povjerenje u reisa Cerića i Rijaset iz BiH.

Cerićeva suradnja sa Srbima

S hadžijom Kemom sjedio sam 10. kolovoza 2015. u bašti restorana “Kolobara” i on mi je kroz suze ispričao da mu je jedini sin poginuo u obrani BiH. Kroz suze mi je pričao svoj život i dogodovštine, ali se osvrnuo i na neugodnosti prilikom odlaska i povratka na Hadž u Meku i Medinu u ožujku 1999. godine. Naime, kako je on ispričao, Rijaset (Ured za Hadž) je vodio aktivnosti oko odlaska i povratka hadžija. Hadžije bi uglavnom unaprijed uplatili novac za Hadž, te im je obećano da će na Hadž letjeti avionom turske kompanije “Turkish Airlines”, te se zato i prijavio velik broj hadžija. Tada je skupljeno za prijevoz oko 660 tisuća maraka. Kako su hadžije novac dali na vrijeme, a budući da Rijaset na čelu s Cerićem nije izvršio uplatu od 50 tisuća maraka za prvi let, turska kompanija je otkazala letove.

Kompanija “Turkish Airlines” nije željela prihvatiti nenormalne uvjete Rijaseta i reisa Cerića, te je Rijaset svojim dopisom broj: 01.SM-670/99 od 19. 2. 1999. godine, upućenom direktoru agencije “Turkish Airlines” Mahmutu Zamiogluu, raskinuo ugovor s tom kompanijom. Međutim, Rijaset nije obavijestio hadžije, da će angažirati drugu aviokompaniju za prijevoz hadžija, pa je Cerić sam, bez znanja hadžija, sklopio ugovor sa sarajevskim “Air Komercom”. Kasnije se ispostavilo da ni ta aviokompanija nije pristala na uvjete koje je diktirao Rijaset na čelu s Mustafom Cerićem, te je i ona otkazala ugovor o suradnji i prijevozu hadžija.

Kako se uoči samog leta za Jeddu u Saudijskoj Arabiji nije mogla pronaći neka poznata aviokompanija za prijevoz hadžija, Rijaset na čelu sa Cerićem, angažirao je JAT-ovu aviokompaniju za prijevoz hadžija. No, čak i prilikom čekiranja karata na sarajevskom aerodromu, hadžijama je rečeno, da će letjeti – turskom aviokompanijom. No, bili su “izrađeni”!

Samo vi jedite kolače, nema u njima svinjetine

Međutim, kada su hadžije izašli na aerodrom za ukrcaj u avion, vidjeli su avion s oznakama JAT-a. Bili su skamenjeni i predomišljali se, hoće li letjeti s tim avionom ili ne! Kako mi je ispričao hadžija Kemo, reis Cerić i njegov pratitelj ušli su u avion kako bi im poželjeli sretan put. Međutim, hadžija Kemo je zaplakao i rekao: “Ja sam izgubio sina kojeg su ubili četnici, a ti mene trpaš na Hadž u četničkom avionu!” Rekao je da ga srce zbog toga boli, nakon čega mu je reisov pratitelj odgovorio: “Srce ne može boljeti”, aludirajući da samo može boljeti grudni koš! Pritom je kapetan zrakoplova rekao usput na razglas, dok je stjuardesa dijelila kolače iz Gornjeg Milanovca: “Hadžije, samo vi jedite te kolače, u njima nema svinjetine!”

Hadžija Kemo, dok mi je to pričao, stalno je brisao suze i zamolio me da o tome nešto napišem, te mi je predao nekoliko dokumenata koji su se odnosili na ugovore za prijevoz hadžija.

Zaista teška prijevara Rijaseta i reisa Cerića, a i sramota za poštene hadžije!

Facebook Comments

Loading...
DIJELI