Ruža i dalje aktivna, postavila novo pitanje Europskoj komisiji

facebook

Europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila je pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji, piše HRT.

U pitanju se referirala na nedavnu izjavu povjerenika Johannesa Hahna kako se zalaže za ukidanje jednoglasnosti vezano uz odlučivanje o većini pitanja koja se tiču proširenja.

Tom prilikom Hahn je istaknuo kako od otprilike 300 odluka koje se vezano uz proširenje trebaju donijeti jednoglasno, 298 ih se po njegovom mišljenju treba donijeti kvalificiranom većinom.

Budući da su Republika Hrvatska i ostale države koje su punopravne članice Unije postale prije nje sve uvjete za članstvo u Uniji morale ispuniti u potpunosti, uključujući i navedenih 300 jednoglasnih odluka, ne misli li povjerenik Hahn da bi ovakav gotovo isključivi prelazak na glasovanje kvalificiranom većinom bio diskriminatoran prema državama koje su uvjete za članstvo ispunile detaljno i beskompromisno?, upitala je Tomašić.

U nastavku pitanja istaknula je kako Republika Hrvatska nažalost i dalje ima mnogobrojna važna otvorena pitanja sa Srbijom koja se na bilateralni način nisu mogla riješiti u posljednjih nekoliko desetljeća iz razloga što Srbija uporno odbija s Hrvatskom voditi bilo kakve razgovore o Domovinskom ratu te je na tom tragu Komisiju upitala ne misli li da će ovakvim prijedlogom Republici Hrvatskoj umnogome biti oduzeta mogućnost rješavanja ovih važnih pitanja.



Smatra li Komisija da je u tom smislu efikasnost važnija od nediskriminacije i poštivanja suvereniteta individualnih država članica Unije?, upitala je Tomašić na kraju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI