‘Rusija, Kina i Iran nastojali utjecati na američke izbore 2018., ali nisu uspjeli’

wikipedia

Strane sile, uključujući Rusiju, Kinu i Iran, nastojale su utjecati na glasače u američkim izborima, ali nema dokaza o bilo kakvom upadu u američki glasački sustav, rekao je vodeći američki obavještajni dužnosnik u petak.

Direktor američke obavještajne službe Dan Coats dodao je da je obavještajna zajednica procijenila da nema stranog utjecaja na izborne rezultate.

Ti su zaključci uključeni u izvješće koje je Coats podnio američkom predsjedniku Donaldu Trampu i američkim agencijama uključenim u osiguranje izbora što je zatraženo izvršnom uredbom koju je potpisao Trump u rujnu.

U uredbi se utjecaj na izbore proglašava pitanjem od nacionalne važnosti u jeku obavještajne procjene da je Rusija utjecala na predsjedničke izbore 2016. Rusija opovrgava da se miješala u te izbore.

“U ovom času, obavještajna zajednica nema obavještajna izvješća koja naznačuju bilo kakvo kompromitiranje infrastrukture naših nacionalnih izbora kojim bi se sprečavalo glasanje, mijenjao broj glasova ili ometala mogućnost zbrajanja glasova”, rekao je Coats o izvješću o izborima 2018.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI