Rusi su financirali Twitter i Facebook preko Trumpova zeta

screenshot

Ovo otkriće vjerojatno će izazvati zabrinutost zbog ruskog utjecaja na američku politiku i ulogu koju su društvene mreže imale u prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, a usto bi moglo pokrenuti nova pitanja o utjecaju društvenih mreža, ali i o Kushnerovoj političkoj budućnosti

Dvije ruske državne institucije, usko povezane s Kremljom, uložile su značajna sredstva u tvrtke Twitter i Facebook i to posredstvom Jareda Kushnera, zeta američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodi britanski list Guardian, pozivajući se na objelodanjene “Rajske papire”.

Ruska sredstva u ove društvene mreže investirana su preko ruskog tehnološkog magnata Jurija Milnera, koji ima dionice i u tvrtki čiji je suvlasnik Kushner, visoki savjetnik u Bijeloj kući.

Milner kaže da Facebook i Twitter nisu upoznati s tim da je novac došao iz VTB banke, koja je pod ruskom državnom kontrolom, te iz financijskog ogranka ruske državne tvrtke Gazprom. Podaci pokazuju da je 2011. godine VTB Twitteru uplatila 191 milijun dolara, dok je otprilike u isto vrijeme Gazprom financirao jednu sumnjivu offshore tvrtku, koja je zauzvrat uložila milijardu dolara u dionice Facebooka. Sve te transakcije kontrolirao je Milner, koji je 2015. godine uložio u novu tvrtku sa sjedištem u New Yorku, a njezini su vlasnici Kushner i njegov brat.

Milner je bio savjetnik ruske vlade za tehnologiju u okviru predsjedničke komisije kojom je predsjedavao Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik i sadašnji premijer Rusije. Sada sa sjedištem u “Silikonskoj dolini”, Milner je uložio sedam milijarda dolara u više od 30 internetskih tvrtki, uključujući Airbnb, Spotify te u kineske tvrtke Alibaba i JD.com. Milner pak tvrdi da nije Kushnerov saradnik te da je u Kushnerovu kompaniju uložio novac iz komercijalnih razloga, navodeći da su se sreli samo jednom, na koktelu u SAD-u prošle godine.

U Twitter i Facebook sredstva je uložila Milnerova investicijska tvrtka DST Global, koja je osnovana 2009., kada je Milner udružio snage s ruskim oligarhom Ališerom Usmanovim, suvlasnikom nogometnog kluba Arsenal, koji je mnogo novca uložio u DST Global. Nejasno je da li je Moskva vidjela politički interes u financiranju dionica Facebooka i Twittera, ili je cilj investiranja bila samo zarada.



Alexander Vershbow, bivši američki veleposlanik u Rusiji i u NATO-u, kaže da su ruske državne institucije često korištene kao “sredstva za Putinove omiljene političke projekte”. Smatra da su novootkriveni podaci zabrinjavajući u svjetlu napora Moskve da unese razdor u američku demokraciju i javnu debatu. “Jasno je da je postojao širi plan, uprkos Putinovim uvjeravanjima u suprotno”, zaključio je Vershbow.

Podaci o ruskim investicijama u društvene mreže detaljno su iznijeti u “Rajskim papirima”, milijunima otkrivenih dokumenata u koje su Guardian i još neki mediji imali uvid.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI