RETROSPEKTIVA: Trump je još jedan u nizu državnika s kojima se kraljica susreće unatoč prosvjedima

ilustracija

Veliki su prosvjedi najavljeni u Londonu zbog dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa u posjet Britaniji u petak i njegovih sastanaka s premijerkom Theresom May i kraljicom Elizabetom.

Kraljica Elizabeta tijekom vladavine ugostila je mnogobrojne svjetske čelnike, među kojima su neki također izazivali prosvjede ili kontroverze.

Kineski predsjednik Xi Jinping (listopad, 2015.)

Nekoliko manjih prosvjeda o stanju ljudskih prava u Kini organizirano je u Londonu povodom Xijeva dolaska. Jedan je demokratski  aktivist čak stao ispred službenog vozila predsjednika i zbog toga bio uhićen.

Manji broj prosvjednika, međutim, izgubio se u mnoštvu pristaša kineskog predsjednika dok se on s kraljicom kočijom kretao prema Buckinghamskoj palači.



Sljedeće godine kraljica je slučajno snimljena kamerom kako izjavljuje da je kineska delegacija bila ”vrlo nepristojna”.

Elizabetin najstariji sin i nasljednik princ Charles preskočio je službeni banket za kineskog predsjednika.

On je ranije u svom dnevniku, koji je svojedobno iscurio u medije, kinesko izaslanstvo nazočno na primopredaji Hong Konga 1997. nazvao ”groznim voštanim figurama”.

Sjevernoirski vicepremijer Martin McGuinness (lipanj, 2012.)

Susret kraljice i bivšeg gerilca IRA-e Martina McGuinnessa jedan je od najvažnijih događaja u njezinoj vladavini, kojim je i simbolično završen višedesetljetni sukob u Sjevernoj Irskoj.

Kraljica je rukovanjem s McGuinnessom uvrijedila neke obitelji žrtava IRA-e, koji su smatrali da se ona ne bi smjela sastajati s teroristom.

McGuinness je isto imao problema pošto su ga neki disidentski irski militanti zbog toga prozvali izdajnikom.

I kraljevska je obitelj bila metom IRA-e. Godine 1979. godine bombom skrivenom na brodu usmrtili su lorda Louisa Mountbattena, ujaka princa Phillipa, i još troje ljudi, među kojima i Mountbattenova 14-godišnjeg unuka.

Saudijski kralj Abdulah (listopad, 2007)

Prosvjednici su uzvikivali ”ubojice”, ”zlostavljači”, i ”sramite se” kada je kralj Abdulah u pozlaćenoj kočiji prolazio centralnim Londonom tijekom svoga službenog posjeta 2007. godine.

Liberalno demokratska stranka bojkotirala je sve službene događaje sa Saudijcima u znak prosvjeda protiv nepoštivanja ljudskih prava u toj zemlji.

Međutim, dvoje je monarha na banketu u Buckinghamskoj palači o jedno drugome imalo samo riječi hvale. ”Odnos naših dvaju kraljevstva na obostranu je korist i razumijevanje”, izjavila je tada kraljica Elizabeta.

Američki predsjednik George W. Bush (studeni, 2003.)

Predsjednika SAD-a u Londonu je dočekalo oko sto tisuća prosvjednika, ljutitih zbog invazije na Irak. Bushevu kolonu osiguravalo je preko pet tisuća policajaca na ulicama.

Zbog zabrinutosti za njegovu sigurnst Bush nije mogao otvorenom kočijom stići do palače, jer se ondje okupio najveći broj prosvjednika.

”Kao i sa svim posebnim prijateljima, možemo pričati iskreno, a možemo se s vremena na vrijeme i razići u stavovima”, rekla je kraljica na banketu u Bushevu čast.

Ruski predsjednik Vladimir Putin (lipanj, 2003.)

Prije nego su Rusija i Britanija zaronile u loše odnose poput onih za hladnog rata, britanska je vlada pokušala službenim posjetom Vladimira Putina proširiti trgovinske odnose i ulaganja.

”Gospodine predsjedniče, vjerujem kako je znak pravog prijateljstva činjenica da imamo neslaganja i ostajemo čvrsti partneri”, izjavila je tada kraljica.

Iako prosvjeda nije bilo mnogo, službeni posjet ruskog predsjednika privukao je nekoliko udruga za ljudska prava koje su mu zamjerale ruske vojne akcije u Čečeniji.

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad (prosinac, 2002.)

Bašar al-Asad nije došao u službeni posjet, ali se svejedno sastao sa kraljicom Elizabetom u Londonu, gdje je nekad radio kao oftalmolog.

Susret su osudili izraelski političari i židovske skupine jer su Asadu zamjerale podršku palestinskim militantnim skupinama.

Predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe (svibanj, 1994.)

Robert Mugabe, koji je Zimbabveom vladao sve od stjecanja neovisnosti 1980. do prošle godine, bio je u četverodnevnom službenom posjetu Britaniji, bivšoj kolonijalnoj vladarici.

”Zahvaljujući vašoj osobnoj predanosti ekonomskoj reformi…vaša ekonomija se čini na putu oporavka i održiva rasta”, rekla je mu kraljica.

Mugabe je naredio prisilno izvlaštenje bijelih farmera i preuzimanje njihovih dobara, što je pripomoglo uništenju jedne od najdinamičnijih afričkih ekonomija, dok je istodobno njegova žena Grace dobila nadimak ”Gucci Grace” zbog ljubavi pema luksuzu.

Godine 2008. kraljica je Mugabeu oduzela počasnu vitešku titulu koju mu je dodijelila pri njihovom susretu 1994.

Japanski car Akihito (svibanj, 1998.)

Bivši britanski ratni zatvorenici okrenuli su leđa caru Akihitu i kraljici Elizabeti kada se njih dvoje vozilo kočijom do Buckinghamske palače.

Bilo je i mnogobrojnih pogrdnih uzvika i zviždanja ratnih veterana koji su zahtjevali carevu službenu ispriku i odštetu za patnje tijekom Drugog svjetkog rata.

Hladan doček caru Akihitu podsjetio je na doček njegovu ocu Hirohitu 1971. godine kada je mnoštvo ljudi svoje nezadovoljstvo iskazalo šuteći dok se car kretao prema palači.

Rumunjski predsjednik Nicolae Ceausescu (lipanj, 1978.)

Kraljica je neposredno prije susreta sa rumunjskim diktatorom, prema dokumentarcu BBC-ja, naredila da se iz svih gostinjskih soba uklone svi vrijedni predmeti.

Bračni par Ceausescu prethodno je bio optužen da je ukrao na tisuće dolara vrijednih ukrasa i pribora iz soba u kojima su bili tijekom službenog posjeta Parizu.

Iako je kraljica kasnije navodno rekla da joj je taj posjet donio “tri najgora dana u životu”, do sursreta je moralo doći jer je na vrhuncu hladnoga rata Rumunjska na čelu sa Ceausescuom imala nešto manje sluganski stav prema Moskvi.

Kraljica je 1989. i Ceausescuu oduzela vitešku titulu, nakon revolucije u Rumunjskoj.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI