Rasprava o proračunu: “Put u katastrofu dok orkestar svira”

screenshot

Josip Đakić (HDZ) hvali povećanje proračuna ministarstva poljoprivrede i branitelja.

Nerealan, socijalno neosjetljiv, proračun koji svakome daje po malo, nikome dovoljno, neke su od ocjena koje su u višesatnoj raspravi o Prijedlogu državnog proračuna za 2019. izrekli oporbeni saborski zastupnici, vladajući se s tim ne slažu i poručuju da je proračun racionalan i da razmišlja o budućnosti.

Predloženi proračun pokazuje da je identitet vlasti zasnovan na nečemu što je najlakše opisati kao status quo, ocijenio je Peđa Grbin (SDP) koji vlast proziva da ne želi graditi ništa novo, “ništa protresti”. Zamjera joj i smanjenje sredstava za zdravstvenu infrastrukturu, tvrdi da ne čini ništa da potakne turizam.

„Zar je status quo izgradnja Pelješkog mosta ili bolnica na Sušaku? Ako imalo volite ovu zemlju, glasovat ćete za proračun, jer je razvojan i razmišlja o njenoj budućnosti“, uzvratio mu je Tomislav Klarić (HDZ).

„Racionalan, ne troši se više nego se ima, smanjuje se javni dug, glavne su značajke proračuna“, ističe Irena Petrijevčanin Vukasnović (HDZ).

Željko Jovanović (SDP) smatra pak da rashodovna strana proračuna nije stavljena pod kontrolu. „Nije dopustivo da rashodi rastu za čak 6, 4 posto, a BDP za svega 2, 8 posto“, kaže zastupnik koji upozorava i na stanje u resoru zdravstva.



Put u katastrofu dok orkestar svira

„Premijer poziva na racionalno trošenje javnog novca, no ništa što se u protekle dvije godine događalo u Ministarstvu zdravstva ne upućuje da je ministar Kujundžić u stanju tako postupati, dugovi bujaju, sredstva se neracionalno troše, bolnički sustav je apsolutno financijski neodrživ“, navodi Jovanović.

„Proračun je narastao za branitelje, obranu, “za kante (avione) koje možemo izložiti u Tehničkom muzeju”, za Ministarstvo uprave Lovre Kuščevića, baš njemu treba“, kaže Branimir Bunjac (ŽZ) tvrdeći da ne dajemo dovoljno za mirovine, za gladnu djecu.

„Nastavljamo put u katastrofu dok orkestar svira“, zaključio je zastupnik.

Josip Đakić (HDZ) hvali povećanje proračuna ministarstva poljoprivrede i branitelja. „To jasno govori da se želi pomoći domaćem poljoprivredniku, a 43 milijuna kuna više za Ministarstvo branitelja jasan je znak da se vodi briga o braniteljima“, poručio je.

Što je s provedbom Istanbulske konvencije?

Oporba je istaknula niz proračunskih pozicija s kojima nije zadovoljna. „Premalo je 30 milijuna kuna za brdsko-planinska područja da bi se održao život u njima, loše je što se smanjuju sredstva za ŽUC-ove“, kaže Marko Vešligaj (SDP).

„Kad bi taj iznos podijelili na 45 jedinica s tog područja s oko 200 tisuća stanovnika, dobili bi pomoć od po 150 kuna“, izračunao je Ante Pranić (Most).

„Što je s provedbom Istanbulske konvencije, sredstva za udruge, koje bi trebale biti oslonac u njenom provođenju, tek su neznatno povećana“, kaže Domagoj Hajduković.

„Za prevenciju nasilja sportom u školi izdvojeno je svega 300 tisuća kuna, to pokazuje da se ne misli ozbiljno pozabaviti tim problemom“, dodaje Anka Mrak Taritaš (Glas).

HDZ-ovi zastupnici hvale proračun, no Branka Juričev Martinčev apelira na pravedniju raspodjelu sredstava za vatrogastvo. „Javna vatrogasna postrojba Vodica dobiva iz proračuna 1, 9 milijuna kuna, dok neke druge JVP u priobalju koje pokrivaju manju površinu i broj stanvnika dobivaju i milijun kuna više“, kaže zastupnica.

Raspravu o proračunu za 2019. Sabor je zaključio sat prije ponoći, a o brojnim podnesenim amandmanina izjašnjavat će se u petak, a sam proračun donijeti u ponedjeljak, 3. prosinca.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI