Raspada se partija? Vijest koju su rijetki očekivali

0
422
screenshot

Očekuje se da bi Zoran Milanović ovih dana na jednom od druženja sa svojim pobornicima iz SDP-a mogao najaviti da kreće u bitku za Pantovčak, a pred strankom je odluka hoće li ga u tome podržati ili ne.

Ako ne, on će biti nezavisni kandidat, a u tom slučaju bi svi koji ga javno podrže iz redova SDP-a mogli biti isključeni iz stranke, a to bi onda bio totalni raskol SDP-a, piše Novi list.

Loading...

U međuvremenu, u SDP-u i dalje vrije. Nije za očekivati da se pokrene ozbiljniji postupak za njegovu smjenu prije nego prođu i euroizbori, gdje je zacrtani cilj tri mandata (od ukupno 12), no jasno je da je stranka potpuno podijeljena i da na dijelu terena uopće više ne funkcionira. Uostalom, i pet posto u Lici rezultat je te podjele: bivši čelnik Nikola Maras je udaljen iz stranke i sad radi za Daliju Orešković, a predsjednik i kandidat je Tomislav Zrinski, isti onaj koji je baš i bio formalno predložio suspenziju Peđe Grbina i ostalih iz vrha stranke.

“Jasno je da Bernardić uoči euroizbora, na kojima se također očekuje fijasko s obzirom na jačanje Amsterdamske koalicije i stranke Dalije Orešković, priprema teren za totalno čišćenje svojih protivnika. Forum mladih je samo jedna od tih poluga. Ažuriranje članstva, koje je pokazalo svega sedam tisuća aktivnih članova, druga je: paradoksalno, šefu stranke odgovara da je taj broj članova što manji, jer to znači da su u stranci ostali oni koji su upravo njemu vjerni ili skloni, pa na nekoj potencijalnoj konvenciji na kojoj se glasa o njegovu povjerenju može puno lakše kontrolirati glasove sebi u korist”, kaže Novom listu jedan od članova Predsjedništva stranke.

Čini se da Bernardić već uoči euroizbora želi sazvati i tematsku konvenciju stranke, koju i inače ima statutarnu obavezu organizirati, ali ona će vjerojatno biti održana prije sredine svibnja jer bi, da se održava nakon izbora, na njoj lako moglo biti otvoreno pitanje njegove smjene.