Putin smatra da Kremlj treba usmjeravati rap glazbu

Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je rekao da bi Kremlj trebao usmjeravati rusku “rap” glazbu i kulturu mladih, umjesto da ih pokušava zabraniti.

Vlasnici klubova i dvorana i lokalne vlasti po cijeloj Rusiji otkazali su u posljednje vrijeme niz koncerata a popularni ruski rap glazbenik Husky bio je uhićen i proveo kratko vrijeme u zatvoru. Obračun s rap glazbom izazvao je velike rasprave posljednjih mjeseci, posebice među mladima.

Putin je rekao da su takve ozbiljne mjere često kontraproduktivne i sugerirao drugačiji pristup.

“Ako je nemoguće nešto zaustaviti, onda to morate preuzeti”, rekao je na sastanku njegovog savjeta za kulturu i umjetnost, koji je bio izravno prenošen.

“Kako to učiniti, kako preuzeti nadzor nad time i voditi u odgovarajućem pravcu… To je najvažnije pitanje”, rekao je dodavši da će članovi njegove administracije i ministarstvo kulture nastaviti raspravu o tome.



Husky, glazbenik koji “rapa”na ruskom i u nekim pjesmama kritizira vlasti, rekao je da su se njegovi nastupi našli pod pritiskom jer su vlasti za neke njegove tekstove pjesama prigovorile da su uvredljivi i nepristojni.

Nakon što mu je otkazan koncert u Krasnodaru na jugu Rusije, nastup je pokušao odraditi nastup s krova automobila te je uhićen zbog huliganstva.

Njegovo uhićenje i osuda na 12 dana zatvora izazvala je glasne kritike javnosti a rapper je ranije oslobođen zahvaljujući članovima predsjedničke administracije, rekao je na Twitteru urednik državnog medija Russia Today.

Putin je u subotu odgovarao na izjavu glazbenog producenta i člana njegovog savjeta Igora Matvienka o otkazivanju rap koncerata.

Matvienko je, među ostalim, predložio stvaranje sustava preporuka za roditelje glede rap koncerata.

Odgovarajući Matvineku Putin je rekao: “Rekao si da rap počiva na tri stupa: seksu, drogama i prosvjedima. Od svega toga droge najviše zabrinjavaju”, rekao je Putin odgovarajući Matvienku. “One su put ka propadanju nacije”.

Putin se osvrnuo i na pitanje kako regulirati nepristojan jezik kakav se koristi u tom glazbenom pravcu.

On je rekao da je o psovanju razgovarao s lingvisticom.

Matvienko je također sugerirao uvođenje smjernica za uporabu prostih riječi i psovki u medijima i na internetu ali je Putin rekao da je to osjetljivo pitanje jer su takve riječi dio opće kulture Rusa.

“Ona mi je osobno rekla da je to dio našeg jezika. Samo je pitanje kako to koristite”, rekao je.

Putin se potom našalio usporedivši proste riječi s dijelovima tijela. “Imamo svakojake dijelove tijela no nije da da ih pokazujemo svo vrijeme”, rekao je.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI