Putin neće biti sretan: 12 Rusa optuženo za miješanje u predsjedničke izbore

0
349
kremlin.ru

Nekoliko sati prije nego je optužnica objavljena, Trump je Muellerovu istragu opisao kao “namješteni lov na vještice”

Američka savezna velika porota u petak je podigla optužnicu protiv 12 ruskih vojnih obavještajaca zbog ‘hakiranja’ kompjutorske mreže predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton i Demokratske stranke tijekom predsjedničkih izbora 2016., priopćilo je ministarstvo pravosuđa.

Optužnica, za koju je zaslužan Robert Mueller, posebni savjetnik u istrazi o umiješanosti Rusije u izbore na kojima je pobijedio Donald Trump, podignuta je tri dana prije Trumpova susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na summitu u Helsinkiju.

Loading...

“Optužnica poimence tereti 12 ruskih vojnih časnika za urotu u cilju miješanja u predsjedničke izbore 2016.”, kazao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Rod Rosenstein.

Nekoliko sati prije nego je optužnica objavljena, Trump je Muellerovu istragu opisao kao “namješteni lov na vještice” kako bi se naštetilo američko-ruskim odnosima.

Muellera je u svibnju 2017. ministarstvo pravosuđa imenovalo da preuzme istragu, koju je prethodno vodio FBI, i utvrdi jesu li osobe u Trumpovoj kampanji bile u dosluhu s Rusijom i je li predsjednik protuzakonito pokušao osujetiti tu istragu.

Ranije su u Muellerovoj istrazi optužene tri tvrtke i 20 osoba, među kojima su četiri bivša suradnika Trumpa i Bijele kuće, kao i 13 državljana Rusije, a koji se sumnjiče da su sudjelovali “u skrivenoj, ali snažnoj kampanji na društvenim medijima kako bi se utjecalo na američko javno mnijenje na izborima 2016. godine”.