Pusić: Predsjednica govori što publika želi čuti; Matić: Ona je hodajući skandal

Sanjin Strukic/PIXSELL

Izjavu predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da su “nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine”, saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić prokomentirala je riječima da je “nečuveno da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje”.

Istaknula je kako je to za nju “nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsjednica s kim je, takva je”.

Optužila je Predsjednicu za licemjerstvo kazavši kako joj se čini da “ako se okruži s jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svidjeti i to mijenja ovisno o auditoriju”.

Dodala je kako predsjednica to mora objasniti i Europi i svijetu, a u prvom redu Hrvatskoj.

“I ideja da bi predsjednica države govorila protiv Ustava vlastite zemlje je također nešto nečuveno. O čemu se točno radi, što se točno dogodilo, meni je neobjašnjivo, ali ona svakako mora stati pred hrvatsku javnost i reći o čemu se radi”, ustvrdila je Pusić.



Upitala je podržava li predsjednica naciste i napad na hrvatski Ustav.

SDP-ov Predrag Matić predsjednicu Grabar Kitarović nazvao je ranije “hodajućim skandalom” i poručio je da ga je “sram što je ona predsjednica Hrvatske”.

“Ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno ona to izjavi. Sjetimo se da je u Vukovaru, kada je vidjela moćni Dunav, rekla da će proći puno vode dok postanemo sa Srbima prijatelji pa je onda tri dana kasnije ugostila Vučića”, govori bivši ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić.

“Sjetimo se što je govorila o fašizmu i antifašizmu, ali onda kada je došla u Argentinu, pred ljudima koji nikada nisu bili u Hrvatskoj, i koji kada govore o Hrvatskoj i kada na karti pokažu Hrvatsku, zahvaćaju veliki dio Bosne i Hercegovine i Srbije, onda je izjavila takvo nešto za što bi Angela Merkel, da je to izjavila, ili bila ekspresno smijenjena ili završila u zatvoru”, smatra Matić.

Prisjetio se potom još jedne predsjedničine izjave.

“Kada je govorila Srbima da je ona i njihova predsjednica, a prije toga im je govorila da slobodno sele, da živimo u free country. Apsurdno je komentirati predsjedničine poteze. Mislim putujući skandal. Mene je sramota što nam je to predsjednica”, zaključio je Matić.

Ministar obrane Damir Krstičević i međunarodni tajnik HDZ-a Miro Kovač izjavu predsjednice Republike nisu htjeli komentirati.

Podsjetimo, Kolinda Grabar-Kitarović susrela se s predstavnicima hrvatske zajednice te uručila odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske istaknutim pojedincima, udrugama i klubovima hrvatskog iseljeništva u Republici Argentini.

“Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet, duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini”, kazala je tom prilikom Predsjednica.

Dodala je kako su Hrvati u Argentini ‘dijelili sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.’

“Tih vremena i brojnih zaslužnih pojedinaca i žrtava sjećaju se i mnogi te im dugujemo zahvalnost što su živim čuvali i sačuvali duh vjere u slobodnu i samostalnu hrvatsku državu”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Bauk i Jakovina ‘opleli’ po predsjednici: ‘U Argentinu su nakon Drugog svjetskog rata pobjegli ustaški zločinci’

Facebook Comments

Loading...
DIJELI