Pupovac najoštrije osudio Thompsonov koncert u Slunju, koji je organizirala Vlada koju on podržava

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Vlada je blagoslovila koncert - financira ga Ministarstvo hrvatski branitelja novcem iz državnog proračuna za koji su i Pupovac i SDSS-ovi saborski zastupnici digli ruku, i u čemu je onda problem?

Notorni Milorad Pupovac branitelj Srba u Hrvatskoj ( kojima da se razumijemo nikada nije išta pomogao) dotaknuo se koncerta Marka Perkovića Thompsona u Slunju povodom 22. obljetnice Oluje. Jer tamo se vikalo ZA DOM, a Pupovac kao dežurni kritičar sve što je hrvatsko morao se odmah oglasiti URBI ET ORBI te je rekao da je spomenuti koncert nespojiv s dogovorenim koalicijskim sporazumom i da će o tome razgovarati s partnerima u Vladi.

“To nam ne može biti zajedničko, nije nam zajedničko, to je daleko od onoga što nas je približilo i oni koji omogućavaju to moraju biti svjesni da to ne može biti zajedničko i da neće biti zajedničko”, poručio je Pupovac, koji je u nedjelju bio na komemoraciji u Uzdolju južno od Knina za sedmoro mještana srpske nacionalnosti koje su, kako se sumnja, 5. kolovoza prije 22. godine ubili pripadnici hrvatskih vojnih snaga.”

Ipak, Vlada je blagoslovila koncert – financira ga Ministarstvo hrvatski branitelja novcem iz državnog proračuna za koji su i Pupovac i SDSS-ovi saborski zastupnici digli ruku, i u čemu je onda problem?

On na tu konstataciju odvraća: “Jedna je stvar koncert, a druga je stvar ono što se na koncertu događa. Ako je Vlada odlučila da financira neki koncert, onda mora voditi računa o tome da taj novac bude utrošen onako kako treba biti utrošen, a ne za veličanje zločinačkog režima kakav je bio ustaški režim za vrijeme NDH”. 

Pupovac je kazao i da cijeni riječi predsjdnice Kitarović na proslavi Dana pobjede u Kninu kada je izrazila žaljenje i zbog svih stradalih Srba: “Čuli smo predsjedničine riječi, kao što smo čuli riječi i nekih njenih prethodnika, cijenimo to i želimo da te riječi počnu djelovati u pravcima sankcioniranja počinitelja zločina i priznavanja ovih (srpskih) žrtava na valjan način kao civilnih žrtava rata jer one kao takve nisu priznate. To očekujemo i to želimo”.



Na upit odnose li se njegove kritike upućene vlastima zbog neprocesuiranja počinitelja zločina nad srpskim stanovništvom prije 22 godine i na sadašnju Vladu, koju su on i SNV podržali, Pupovac je odgovorio kako se njegova kritika odnosi na “sve Vlade koje su propustile napraviti ono što su im Ustav, zakon i međunarodno preuzete obveze, posebice Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, nalagali”.

“Mi od ove Vlade, koja je nepunih godinu dana u kabinetu, očekujemo da napravi pomak u ovom području i da se sankcioniraju počinioci žrtava kao što su ove ovdje, u skladu sa zakonom i međunarodno preuzetim obavezama”, kazao je Pupovac koji je tu istu Vladu podržao.

Upitan je li pozvao predstavnike državne vlasti na današnju komemoraciju stradalim Srbima u Uzdolju, rekao je da on osobno nije nikoga pozvao, već je to učino Ured Srpskog narodnog vijeća (SNV): “Ono što mogu reći je kako očekujem da se može na miru komemorirati žrtvama kao što je danas bio slučaj, da se intenziviraju i završe istrage o počiniteljima zločina te da počnemo razgovor ne samo o tome kako da toleriramo žrtve jedni drugih, nego kako da … živi žive u miru mimo sukoba i mimo rasnih retorika, kakve čujemo u nizu razdoblja i momenata”.

Uglavnom Pupovac je po svojem starom običaju “pljuvavo” po svima, a nadalje ostaje u vlasti. Da ima malo morala Pupovac bi već u petak, kada je počela Oluja, otkazao potporu Vladi koja je po njemu veličala ustaške zločine.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI