Pupovac opravdava petokraku pod kojom je JNA napala Hrvatsku, a smeta mu HOS

0
278
screenshot

"Ti su znakovi donijeli puno više pozitivnoga nego negativnoga“, kaže Pupovac

Na Petrovoj gori u nedjelju se obilježila 76. obljetnica partizanskog proboja ustaškog obruča na Biljegu kojim su bili spašeni deseci tisuća ljudi. Tom prilikom predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac održao je govor u kojem je istaknuo da je partizanska borba svrstala Hrvatsku na pobjedničku, savezničku stranu protiv fašizma.

Kako piše portal direktno.hr, na upit novinara o simbolu petokrake pod kojom je Hrvatska napadnuta u Domovinskom ratu, rekao je da su se ljudi “ubijali i pod križem i pod krstom, ali da to nije razlog da križ i krst budu zabranjeni”.

Loading...

“Ti su znakovi donijeli puno više pozitivnoga nego negativnoga. A u Domovinskom ratu nije zvijezda petokraka vodila rat, rat su vodili oni koji su pripadali ultranacionalističkim i profašističkim grupacijama, te se latili oružja, nasilja i zločina. To su stvari koje treba razlučiti”, rekao je Pupovac.

Međutim, on izgleda ne može to isto reći i za znakovlje HOS-a. Naime, kada je započela hajka oko ploče koja se trebala postaviti u blizini Jasenovc, a braniteljima koji su početkom 90-ih hrabro stali u obranu domovine, a protiv fašističke i velikosrpske JNA koja je za zadatak imala zauzimanje Lijepe naše i protjerivanje i provođenje etničkog čišćenja Hrvata, Milorad Pupovac takvu logiku nije prihvaćao inzistirajući kako je to znakovlje i taj pozdrav isključivo i samo služio kao ustaški pozdrav, piše direktno.

Njegovo mišljenje tada je dijelila cijela ljevica pa je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, tada izjavljivao kako je davanje legitimiteta pozdravu Za dom spremni poticanje fašizma i kako su HOS-ove postrojbe s tim pozdravom bacile ljagu na Domovinski rat. 

Evo kako je Pupovac tada reagirao na postavljanje ploče poginulim pripadnicima HOS-a na Facebooku: 

‘Danas je točno mjesec dana da je u centru Jasenovca, u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata bio logor Kozara, a nedaleko od njega logor Ciglana, dva od nekoliko koncentracijskih logora u sistemu ustaškoga logorskog kompleksa Jasenovac, podignuta spomen ploča 1991. godine poginulim pripadnicima 1. satnije “Ante Paradžik” Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a). 

Na ploči pored imena poginulih nalazi se i pozdrav “Za dom spremni”, službeni pozdrav ustaškog pokreta, službeni pozdrav NDH i pozdrav kojim su se pozdravljali oni koji su odgovorni za smrt preko 80.000 dosad poimenično propisanih žrtava – Srba, Roma, Židova i antifašista (mahom Hrvata) u razdoblju od 1941. do 1945. 

Danas je treći dan otkako je portal Novosti objavio tu informaciju. Do danas nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost (RH je sljednica ZAVNOH-a) i zakonitost (zabrana isticanja i veličanja nacističkih znamenja, te vrijeđanja žrtava genocida) nije reagirao. Nitko. 

Kad se u Jadovnu, drugom logoru po strahotama i broju ubijenih u prvim mjesecima NDH, pojavi netko sa sumnjivim ili “sumnjivim” natpisom ili obilježjem, policija odmah izdvaja one koji na komemoraciju dolaze sa znamenjima ili porukama koja se prepoznaju kao četnička. 

U slučaju Jasenovca nije bilo policije, kao što zasad nije bilo ni državnog odvjetništva, kao što zasad ne čujemo ni najviše predstavnike države.

Hoćemo li ponovo čuti optužbe, kao što smo ih čuli tijekom ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, da svojim nedolaskom na službenu komemoraciju vrijeđamo sjećanje na žrtve? 

Ili će se službene komemoracije i rad Memorijalnog područja “Jasenovac” zasnivati na toleranciji vrijeđanja i negiranja žrtava logora smrti kao što je bio Jasenovac? Ovaj put u Jasenovcu samom’, napisao je Pupovac tada na društvenim mrežama. 

Izgleda kako Pupovac u slučaju petokrake i oznaka HOS-a ima dvostruka mjerila, zaključuje direktno.hr.