Pupovac obećao javnu šutnju, a eno ga na TV-u govori o Brkiću

Kaže mudrac Pupi - nije važno što je rekao, već tko je rekao.

U Dnevniku Nove Tv gostovao je Milorad Pupovac, političar koji u svakoj situaciji u zemlji uspije isplivati na površinu kao najvažniji problem. Za tu medijsku kuću progovorio je o podršci Plenkovićevoj Vladi, ali i o onome o čemu je obećao “javnu šutnju” – izjavi Milijana Brkića. Kaže mudrac Pupi – nije važno što je rekao, već tko je rekao.

Podsjetimo na njegove jučerašnje riječi:

“Danas ih je više posegnulo za mojim imenom. Ja za njihovim ne kanim posezati. Posebno ne danas i ne ovdje.
Danas i ovdje, u Hrvatskoj, za svakog pa i za mene kao njezina državljanina i narodnog zastupnika, postoje neusporedivo važnije stvari i od mojeg imena i od imena onih koji za njim posežu.
U ime tih važnijijih stvari odgovorit ću im javnom šutnjom čak i na ono na što u nekim drugim danima i nekim drugim prilikama ne bih šutio.”

Prenosimo vam što je Pupovac “odšutio”:

Kako ste doživjeli izjavu Milijana Brkića, je li vas ona uvrijedila?



Jučer je više političara posegnulo za mojim imenom i izreklo stvari koje se u normalnim demokratskim društvima ne bi smjele čuti. Ja sam hrvatski državljanin i svatko tko poziva na neravnopravnost hrvatskih državljana izaziva napetosti. Ja sam narodni zastupnik u Hrvatskom saboru, jedan od 151, koji su po Ustavu ravnopravni i svatko tko poziva na neravnopravnost zastupnika krši Ustav.

Čuli ste da premijer Andrej Plenković, Brkićev stranački šef, kaže da je sve to predimenzionirano. Kako to komentirate?

Predsjednik Plenković očito ima svoje razloge da želi stišati tenzije koje se stvaraju oko njega povodom krize Vlade. Sasvim je jasno da je ova izjava, kao što kažu predstavnici Hrvatskog helsinškog odbora, prekršila nekoliko odredaba Ustava i protivna je člancima barem dvaju zakona koji su na snazi u Republici Hrvatskoj.

Jeste li se čuli s premijerom ili s njegovim suradnicima?

Čuo sam se s njegovim suradnicima.

I što su vam rekli?

Neka to ostane među nama.

Podržavate li i dalje Plenkovićevu Vladu nakon svega što smo čuli? Ovo nije prvi Brkićev istup, da ovako govori o vama.

Vjerojatno je gospodin Brkić, koji me prije nekog vremena poslao u Srbiju, mislio da sam tamo, pa da iz Srbije govorim ono što je on čuo. Ali ja sam tu i čudi me da je zaboravio da sam s njim prije nekoliko dana sjedio na nekoliko vrlo važnih sastanaka u Hrvatskom saboru.

Nije vas to poljuljalo? Plenković i nakon ove njegove izjave da je sve predimenzionirano i dalje ima potporu SDSS-a?

U ovom trenutku SDSS nije onaj koji će ljuljati Vladu. Manjine nisu one koji će stavljati bilo svoje osjećaje ili interese na izborima ili na bilo koji način koje će se upustiti u avanturu rušenja Vlade.

Ali do sada su se manjine odredile na način da će se prvo stvoriti većina, pa ćete se onda prikloniti. Zašto je to sad drukčije? Bez vas on ne bi imao 76 ruku.

Mi smo sastavni dio koalicijske Vlade. Manjinama nije interes da ruše premijera koji želi voditi proeuropski HDZ, ojačati proeuropsku politiku koja je u Hrvatskoj bila na snazi od 2000. do 2015. godine, to je ono što smatramo da je bitno. Svjesni smo svih rizika koje to nosi sa sobom. Svjesni smo da nismo dovoljni da bismo čuvali stabilnost, a pogotovo ne dugoročnu funkcionalnost Vlade, ali sasvim sigurno nećemo biti među prvima koji neće dati priliku da se očuva jedna takva politika koja je od interesa ne samo za manjine nego za sve građane Hrvatske.

Ali ste prvi, čak i prije Plenkovića, najavili veću rekonstrukciju Vlade, da će se mijenjati HDZ-ovi ministri, za RTS.

To ja nisam najavio.

Rekli ste ovako: “Vlada će biti rekonstruirana. Ministri koji nedostaju bit će popunjeni ako će biti potrebno i obilnije od ovog neophodnog broja. I to je nešto pred nama koji činimo većinu”.

Pa da. Tko će činiti većinu je otvoreno pitanje i uobičajena je stvar da kada se definira i kada se vidi kako će izgledati ta većina…

Ali kažete da ste sad uz Vladu?

To ne znači da ćemo mi koji smo manjine na tome inzistirati. Ne znamo tko će još činiti tu većinu. Sasvim je jasno da bi Vlada mogla biti stabilna mora imati 76 ruku, mora imati još adekvatnu podršku kako bi mogla dugoročno funkcionirati kao stabilna Vlada.

Mislite li da treba mijenjati HDZ-ove ministre?

To ja nisam ni tamo rekao niti to kažem ovdje. Kada se bude raspravljalo o tome kako će se izvesti konsolidacija Vlade među onima koji sad čine većinu i, ako dođe do toga da ih bude još, povest će se razgovori o svemu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI