Pukla ljubav! Srbija i Slovenija zaoštrili odnose, Ana Brnabić šokirana mogućom blokadom!

Photo: Srdjan Ilic/PIXSELL

Srbijanska premijerka Ana Brnabić ostala je neugodno iznenađena izjavom slovenskog predsjednika Boruta Pahora.

On je, naime, odlučio utjecati na „pet članica Europske unije koje nisu priznale Kosovo – da to što prije učine!

Izjava Boruta Pahora nije u skladu s dobrim i prijateljskim odnosima. O tome nije bilo riječi tijekom nedavno održanog sastanka koji je bio dug i otvoren. Na tom sastanku ja sam uputila molbu da oni kao zemlja koja je priznala jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova, utječu na Prištinu da poštuje sporazume koje je ispregovarala i potpisala. Mi trenutno imamo jako prijateljske odnose sa Slovenijom, a ta izjava nije u duhu prijateljskih odnosa sa Srbijom i vrlo sam neugodno iznenađena”, reakcija je srbijanske premijerke.

Srbijanska premijerka pokazala licemjerje

Dodala je i da bi o tome trebala razgovarati s predsjednikom Vlade Slovenije Mirom Cerarom te je istakla da „takve izjave ne doprinose suradnji, regionalnom povjerenju i da ne vidi nikakav razlog da se Slovenija u to miješa”.



S dvoličnjaštvom slovenske politike, kao i uvjetima, blokadama te podmetanjem noge pri ulasku u EU, Hrvatska je odavno upoznata. No, ovakav zaokret svakako je bio iznenađenje Ani Brnabić koja je potpuno šokirana preokretom Slovenaca nakon plodonosnog, prijateljskog sastanka nedavno održanog u Ljubljani.

No, srbijanska premijerka, osim iznenađenosti, pokazala je i iznimno licemjerje poručivši Sloveniji da se „ne miješa u njen odnos sa Kosovom”, zaboravivši pritom kako se ona na istom tom sastanku miješala u hrvatsko – slovenski granični spor pri čemu je javno osudila Hrvatsku.

Slovenija pokazala dosljednost – u uvjetovanjima 

Nakon što su u razgovorima istaknuti dobri i prijateljski odnosi te jačanje međusobne gospodarske suradnje, na red je, što je izuzetno neobično, došla tema arbitražne presude o granici Hrvatske i Slovenije. Uplitanje srpske premijerke u slovensko-hrvatski spor iznenadilo je mnoge, no nikako nije iznenadio njen komentar u kojem je izrazila “zabrinutost zbog nepoštivanja ugovora od strane Hrvata”. Iako je njen dolazak bio usko vezan uz buduće članstvo Srbije kao članice EU pri čemu je Brnabić kod Slovenaca osiguravala bezuvjetan, siguran prolaz, srpskoj premijerki nije palo na pamet spomenuti nepriznavanje Kosova kao moguću kočnicu.

Iako Srbija i Slovenija oduvijek imaju izvrsnu komunikaciju te odličnu diplomatsku i vojnu suradnju, Sloveniju to ne spriječava da inzistira na priznanju Kosova, a što bi svakako mogao biti uvjet za ulazak Srbije u EU. Srbija je to očekivala Hrvatske kojoj se u bliskoj povijesti zamjerila, no od prijateljske Slovenije – niti u ludilu. Sve se vraća, sve se plaća, rekli bi smo… U svemu ovome, jedno je sasvim jasno – Slovenci su iznimno dosljedni u sprečavanju svojih dojučerašnjih sugrađana pri ulasku u Europsku Uniju. Jednostavno izgleda kao da ih više ni pod koju cijenu ne žele u svojoj blizini…

Facebook Comments

Loading...
DIJELI