Prvi susret predsjednice i premijera nakon međusobnog ‘prepucavanja’ na svečanom završetku ramazanskog posta

screenshot

Govornici su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama

Svečani završetak ramazanskog posta kojim muslimani dočekuju jedan od dva najveća blagdana, Ramazanski bajram, okupio je u četvrtak navečer u Zagrebu najviše predstavnike političkog života u Hrvatskoj, predstavnike diplomatskog zbora, vodstva Islamske zajednice i drugih vjerskih zajednica u zemlji, piše N1.

Ovo je bio prvi susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića nakon što je ona jučer u Bruxellesu rekla da je sloboda kretanja ljudi unutar EU-a istodobno i prednost i mana jer Hrvatska, između ostalog i zbog slobode kretanja, ima vrlo snažan negativni demografski trend, a neimenovani izvor iz Vlade joj je odgovorio da je “neuobičajeno da bi nešto takvo rekla predsjednica RH i to upravo za vrijeme posjeta Bruxellesu”, naglasivši kako je sloboda kretanja ljudi, uz robu, kapital i usluge, jedna od temeljne četiri slobode Unije.

Predsjednica je u Bruxellesu kazala da neki “izvrću” njezine riječi. ‘Uz vrlo jasan naglasak da nije problem u ljudima koji odlaze, problem je u političkim strukturama, neodgovornim političarima koji niječu realnost, izvrću moje riječi, a sada izvrću moje vlastite riječi, kako bi s tih trendova i svoje odgovornosti, svog nečinjenja, nedonošenja odluka, nepraćenja propisa i totalne adhokracije u državi, okrenuli sada javno mišljenje na raspravu o nečemu što je apsolutno netočno’, rekla je predsjednica. Upitana na koga misli, odgovorila je: “Mislim na ove koji su interpretirali onako kako su interpretirali, a njih pitajte tko im je rekao da to kažu.”

U Bruxellesu je kazala i da bi željela više sudjelovati u predsjedanju Europskom unijom 2020. godine kada red dođe na Hrvatsku nakon čega joj je Plenković poručio da će i za vrijeme predsjedanja, kao što je to i na sastancima Europskog vijeća, Hrvatsku predstavljati premijer. Odnosi predsjednice i premijera narušeni su i zbog njezinih kritika Vlade na Danu poduzetnika, ali i zbog premijerovog odbijanja sazivanja zajedničke sjednice Vlade na temu demografije i blokiranih.

Hrvatska može biti primjer za Europu



Govornici su čestitali muslimanima Ramazanski bajram te izrazili zadovoljstvo zajedničkim životom muslimana u Hrvatskoj sa svim drugima nacionalnim i vjerskim skupinama, ističući da Hrvatska u tome može biti primjer za Europu.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je muslimanski blagdan okupio političke, diplomatske, kulturne i vjerske uglednike u Hrvatskoj te ocijenio kako svjedoči o prihvaćenosti muslimana u Hrvatskoj.

Muftija Aziz Hasanović: Rijetko koja zemlja može poslati ovakvu sliku

“Čestitam svim muslimanima blagdan. Ova slika je ohrabrujuća za sve, jer rijetko koja zemlja i zemlja i na istoku i na zapadu može poslati ovakvu sliku”, kazao je.

Koncept zajedničkog življenja najveća je vrijednost u Hrvatskoj, jer potvrđuje multikulturalnost i multikonfesionalnost zemlje, kazao je muftija Hasanović i dodao kako ima prijedloge za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, te da se nada da će im moći predstaviti državnom vrhu.

Rekao je da religije mogu motivirati ljude da čine dobro ali nažalost ponekada i za suprotno. Islamska zajednica u Hrvatskoj je riješena da čini dobro i poziva sve na zajedničku sinergiju i poštivanje univerzalnih vrijednosti, dodao je.

Premijer Plenković zadovoljan doprinosom muslimana u izgradnji hrvatskog društva

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković čestitao je muslimanima Ramazanski bajram i izrazio zadovoljstvo doprinosom muslimana izgradnji hrvatskog društva.

Napomenuo je kako Vlada ima ugovor s Islamskom zajednicom, koji regulira međusobne odnose i kojim Hrvatska pruža financijsku potporu potrebama muslimana. Istaknuo je gradnju islamskih centara u Sisku i Umagu, te dodao kako je riječka džamija dio grada koji će biti kulturna prijestolnica Europe.

Plenković je podsjetio kako je više od 110 muslimana Bošnjaka kao pripadnici Hrvatske vojske dalo živote u Domovinskom ratu, te zaključio kako je Hrvatska jedina država članica EU koja bajrame slavi kao neradni dan.

Okupljenima su se obratili predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović i potpredsjednik Sabora Željko Reiner, ističući dug i skladan suživot muslimana u Hrvatskoj i njihovu odanost vjeri mira, te zaželjeli uspješan razvoj islamske zahvalili u Hrvatskoj, piše N1.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI