Provjerite tko je najoštećeniji u novom Vladinom haraču

Davor Javorovic/PIXSELL

S prvim danom ožujka na snagu su skupile nove dopunske i osnovne liste lijekova. S dopunske liste lijekova na osnovnu (koju osiguranici nadoplaćuju) prešla su 73 lijeka, a s osnovne je na dopunsku prešla su također 73. No, velik je broj onih koji su i prije bili na dopunskoj, ali im se u međuvremenu promijenila cijena, a među onim lijekovima koji su poskupili nalaze se, između ostaloga, oni za liječenje krvožilnih i neuroloških bolesti.

Međutim, danak novih lista najskuplje će platiti dijabetičari, kojima je poskupilo minimalno pet lijekova. Riječ je o Trajentu za kojeg je sada potrebno nadoplatiti 123,56 kuna, dok je ranije za ovaj lijek bilo potrebno nadoplatiti 67,61 kunu.

Na listi je i Vipdomet za kojega se sada nadoplaćuje 87,22 kune, dok je ranije bilo potrebno izdvojiti 72,71 kunu. Za lijek Vipdia ranije se nadoplaćivalo 56,79 kuna, a sada 77,81 kunu. Tu je i Janumet za kojega se sada treba izdvojiti dodatnih 85,05 kuna, dok se ranije za ovaj lijek izdvajalo 79,38 kuna. Najviše su pak na udaru korisnici Victoze. Donedavno je ova terapija za oko 7000 oboljelih od dijabetesa tipa 2 bila besplatna da bi preko noći skočila na 111,15 kuna, a radi se o lijeku kojega mahom rabe umirovljenici.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI