PRONAŠLI RJEŠENJE! Na Bleburškom polju održat će se počasna komemoracija

0
226
screenshot

Počasni bleiburški vod pronašao je rješenje za održavanje komemoracije na Bleiburgu, piše Jutarnji list.

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Loading...

Iz PBV-a poručuju da u potpunosti podržavaju odgovor HBK-a na odluku koruške Katoličke crkve kojima zahvaljuju na dosadašnjoj suradnji i podršci.

Kako pišu, nakon konzultacija s HBK-om, Hrvatskim saborom te austrijskim vlastima pronašli su rješenje da se, ‘kako je i planirano u subotu 18. svibnja 2019., na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.

Od 1. ožujka u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide. Predviđena kazna za isticanje takvih simbola kreće se od 4.000 eura.