PRONAŠLI RJEŠENJE! Na Bleburškom polju održat će se počasna komemoracija

screenshot

Počasni bleiburški vod pronašao je rješenje za održavanje komemoracije na Bleiburgu, piše Jutarnji list.

Povodom obilježavanja 74. obljetnice Bleiburške tragedije 18. svibnja 2019. na Bleiburškom polju u Austriji priopćenjem se oglasio Počasni bleiburški vod (PBV), vezano uz uskraćivanje dozvole Hrvatskoj biskupskoj konferenciji (HBK) za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga.

Iz PBV-a poručuju da u potpunosti podržavaju odgovor HBK-a na odluku koruške Katoličke crkve kojima zahvaljuju na dosadašnjoj suradnji i podršci.

Kako pišu, nakon konzultacija s HBK-om, Hrvatskim saborom te austrijskim vlastima pronašli su rješenje da se, ‘kako je i planirano u subotu 18. svibnja 2019., na Bleiburškom polju održi komemoracija s vjersko komemorativnim karakterom’.

Pozivaju Hrvate iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja da dođu na Bleiburg te tako podrže uspomenu na žrtve, no istovremeno apeliraju na posjetitelje da se ‘pridržavaju svih normi ponašanja na vjerskom skupu, zakona i propisa austrijske države’, te njihovih uputa koje će na vrijeme objaviti.



Od 1. ožujka u Austriji je na snazi zakonska odredba koja znakovlje Nezavisne Države Hrvatske izjednačava sa zabranjenim terorističkim organizacijama poput IS-a i al-Qa’ide. Predviđena kazna za isticanje takvih simbola kreće se od 4.000 eura.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI