Prije šest godina generali Gotovina i Markač pušteni na slobodu!

screenshot, youtube

Taj dan se na središnjem zagrebačkom trgu orilo “Ante, Ante svi smo za te”, a pjevale su se domoljubne pjesme, palile baklje te skandiralo “Vukovar, Vukovar”.

U glavnom gradu Lijepe Naše, 16. studenog 2012. godine oko 100 tisuća ljudi dočekalo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača na Trgu bana Jelačića u Zagrebu.

Haaški sud je odbacio zaključke raspravnog vijeća prema kojima su Gotovina i Markač sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, kao i optužbe za prekomjerno granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca. Generale je oslobodio i zapovjedne odgovornosti. Tada ih je u Zagrebu dočekao tadašnji državni vrh, uključujući premijera Zorana Milanovića i predsjednika Ivu Josipovića.  Gotovina je tad održao i govor, koji su mnogi otad citirali.

‘”Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja, pobijedili smo. Ovo je točka na ‘i’. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno”, rekao je tada Gotovina.

Podsjetimo, 2012. godine izricanje presude pratilo se u kafićima i na trgovima, a mnoge su preplavile emocije, bilo je i suza i pjesme, a sve je kulminiralo dočekom generala na Trgu bana Jelačića.



Cijela Hrvatska je slavila toga dana novu pobjedu generala “u sudačkoj nadoknadi”, jer su u žalbeni postupak ušli sa prvostupanjskim presudama po kojima je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora za ratne zločine počinjene tijekom i nakon Oluje.Taj dan se na središnjem zagrebačkom trgu orilo  “Ante, Ante svi smo za te”, a pjevale su se domoljubne pjesme, palile baklje te skandiralo “Vukovar, Vukovar”.

Gotovina je na Trgu poručio da “rat pripada povijesti” i da se svi zajedno trebamo “okrenuti budućnosti”. ”Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na i Domovinskom ratu”, zaključio je tog dana Gotovina.

”Hrvatska je slobodna! Mi imamo Hrvatsku, oslobodili smo je bez ikakve mrlje”, kazao je general Markač. Slobodno bi se moglo kazati kako je taj dan jedan od najvećih dana u novijoj hrvatskoj povijesti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI