Preminuo dugogodišnji urednik Hrvatskoga radija Vasilj Sikorski

Robert Anic/PIXSELL

Posljednji ispraćaj kolege Vasilja Sikorskoga bit će u Lipovljanima, a obavijest o datumu i vremenu ispraćaja objavit ćemo naknadno

Jučer je nakon kratke i teške bolesti u Zagrebu u 65. godini preminuo dugogodišnji urednik u Redakciji za narodnu glazbu Glazbenoga programa Hrvatskoga radija (HRT – HR) Vasilj Sikorski. Diplomirao je na Ekonomskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a kao stalni vanjski suradnik Radija Zagreb počeo je raditi 1971. godine. Od 1984. do 1993. godine radio je kao glazbeni urednik, a zatim je od 1993. do 2012. godine obnašao i dužnost urednika Redakcije za narodnu glazbu Hrvatskoga radija (HRT – HR).

Tijekom posljednjih pet godina ostvario je vrijedan niz dokumentarnih autorskih emisija u okviru ciklusa Iz hrvatske narodne baštine i Riznica narodnog blaga. Istražujući na terenu i snimajući za radijske emisije, Vasilj Sikorski dao je velik doprinos očuvanju i dokumentiranju narodnoga blaga. U fonoteci Hrvatskoga radija (HRT – HR) ostavio je neizbrisiv trag utkavši u trajno sjećanje podatke o povijesti hrvatske narodne glazbe i glazbi nacionalnih manjina, o narodnim običajima, a posebice o ljudima s kojima je dugo surađivao i čijim je sljedbenikom bio više od četiri i pol desetljeća.

Vasilj Sikorski sudjelovao je na brojnim festivalima Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union – EBU) i bio članom njihove skupine za narodnu i tradicijsku glazbu (engl. EBU Folk and Traditional Music Group), a ujedno i nositelj mnogih projekata o tradicijskoj glazbi. Osim srdačnosti i stručnosti, koju je nesebično dijelio, Vasilj Sikorski bio je cijelim svojim bićem predani radijski profesionalac iza kojega ostaje mnoštvo ostvarenih djela i emisija. Posljednji ispraćaj kolege Vasilja Sikorskoga bit će u Lipovljanima, a obavijest o datumu i vremenu ispraćaja objavit ćemo naknadno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI