Premijeru, ne dopustite da liječnička komora bude još jedan pacijent na javnoj sceni!

screenshot

Institucija koja bi trebala biti temeljni zaštitnik prava i interesa liječničke profesije, posljednjih je mjeseci postala leglo afera, podjela i optuživanja, a okidač svih kasnijih prijepora i sukobljavanja, ružnih riječi, pa i kaznenih prijava, bila je prošloljetna izvanredna smjena Komorina predsjednika, dr. Trpimira Goluže. Izbore za vodstvo Komore, koji bi se trebali održati od 20. do 26. svibnja, dio kandidata i Komorina članstva smatra kompromitiranim, nelegitimnim i diskriminirajućim, te se otvorenim pismom obratio i premijeru Plenkoviću, pozivajući ga da iskoristi svoje ovlasti i zaustavi - farsu!

Predugo očekivani finale – izbori za vodstvo Hrvatske liječničke komore (HLK), najveće strukovne organizacije liječnika u Hrvatskoj s javnim ovlastima – mogao bi se izroditi u totalni fijasko! Nikad duža, nikad tako javno vidljiva kampanja i nikad više kandidata za predsjednika, čak njih šestero, nedvosmisleno govori da se radi o borbi za velike ovlasti, poziciju moći unutar zdravstvenog sustava, te kontrolu stalnog priliva znatnoga novca od mjesečnih članarina oko 19.000 većinom djelatnih, te umirovljenih hrvatskih liječnika, od koje se na godišnjoj razini prikupi i do 30 milijuna kuna.

Poveliki milijun razloga koji je omamio i ljude u bijelim kutama, iz časne profesije i humanističkoga poslanja, da „udaraju“ ispod pojasa… Ali, još i više mami snaga i moć koje izviru iz ovlasti Komore: HLK vodi Imenik liječnika u Hrvatskoj, daje, obnavlja i oduzima odobrenja za samostalan rad, obavlja stručni nadzor nad radom liječnika, određuje najnižu cijenu rada privatnih liječnika, te odobrava pojedinačne cijene liječničkih usluga privatnih liječnika.

Institucija koja bi trebala biti temeljni zaštitnik prava i interesa liječničke profesije, posljednjih je mjeseci postala leglo afera, podjela i optuživanja, a okidač svih kasnijih prijepora i sukobljavanja, ružnih riječi, pa i kaznenih prijava, bila je prošloljetna izvanredna smjena Komorina predsjednika, dr. Trpimira Goluže. U jeku godišnjih odmora, ali i sveopće društvene ekstaze, dan prije velikog finala Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji između senzacionalne hrvatske nogometne reprezentacije i Francuske, u trenucima općenacionalne euforije, kad se cijela zemlja zibala u neopisivom ritmu, sazvana je izvanredna Skupština Hrvatske liječničke komore, na kojoj je žurno, u odsustvu, jer je bio na privatnom putu u SAD-u, smijenjen njezin predsjednik dr. Trpimir Goluža.

Potraga za pravnim tumačenjima i zaštitom

Od tada Komorom, kao vršitelj dužnosti, predsjedava Golužin dotadašnji saveznik i prijatelj, prvi dopredsjednik, dr. sc. Krešimir Luetić. Vatreno svjetsko srebro, nevjerojatan doček nacionalnih sportskih junaka, pa totalni kolovoški godišnji raspust institucionalne Hrvatske, pa novi repovi afere Hotmail, pa nova afera SMS, a uz nju i nove spekulacije hoćemo li na prijevremene parlamentarne izbore, pa Todorićevo meškoljenje u Londonu i konačna odluka o njegovu skorom izručenju, a parelaleno sa svime time neprestana politička trgovina kako bi se ojačala tanašna Plenkovićeva parlamentarna većina, sve to i još mnogo drugoga, prekrili su razloge i motive izvanredne smjene dr. Trpimira Goluže, te zamaglili pitanja, je li postupak smjene uopće bio legitiman, u skladu s propisima, a učinili su nečujnim glas smijenjenoga i diskreditiranoga liječnika, te njegovu potragu za pravnim tumačenjima i pravnom zaštitom. Baš kao i odgovore nadleženih koji su izostali.

Ukratko, dr. Goluža je brzinski smijenjen jer je, utvrdili su njegovi dojučerašnji saveznici, zbog „prekoračenja ovlasti i nestatutarnog postupanja, pojedine odluke donosio bez odobrenja Nadzornog odbora Komore, ponajprije one vezane za troškove uređenja dva Komorina stana u Zagrebu i Kluba liječnika u Rijeci“.



„Cijeli postupak moje smjene je nelegalan i izraz je pravnog, institucionalnog nasilja. To nije moja proizvoljna ocjena, već je to mišljenje uvaženih pravnih stručnjaka, izraženo u stručnoj ekspertizi s kojom su bili upoznati svi sudionici izvanredne Skupštine. Izvješće Nadzornog odbora Komore, a koje je bila podloga za moju smjenu, lažirano je! Stvari za koje me teretio Nadzorni odbor ne postoje, što su dokazali i nalazi ovlaštenih sudskih vještaka graditeljstva, kao i nalaz supervizije revizije financijskih izvješća. Zbog toga sam kazneno prijavio odgovorne za krivotvorenje službenog dokumenta“, kazao nam je dr. Trpimir Goluža jesenas dok je još čekao očitovanje Ministarstva zdravstva od kojeg je zatražio izvanredni nadzor nad zakonitošću rada Komore.

„Danas ne tvrdim više samo ja da sam protustatutarno, protupravno, pa čak i protuustavno smijenjen, nego je to utvrdio upravni nadzor Ministarstva zdravstva koji je u svom nalazu podvukao četiri bitne stvari. Prvo da sam ja protustatutarno i protuustavno razriješen dužnosti predsjednika Komore, potom da kolega dr. Luetić nema legitimitet zastupanja Komore, praktički da je on uzurpirao funkciju vršitelja dužnosti Hrvatske liječničke komore, treće osporio je rad Nadzornog odbora te, četvrto, ustvrdio je da se u Komori radi u atmosferi pravne nesigurnosti jer se ne uvažavaju upravni i opći akti Hrvatske liječničke komore“, kaže dr. Goluža te objašnjava što ga je motiviralo da se ponovno kandidira za predsjednika HLK-a.

„Kakva je slika Komore danas, po čemu se prepoznaje? Po sramnom tretiranju hrvatskih liječnika, prvo liječnice Kaleb u Metkoviću koja je bez ikakve osnove optužena da je počinila stručnu pogrešku u liječenju preminulog metkovskog dječaka Gabrijela. I, sad najnoviji ‘slučaj Obrovac’ u kojem se našeg kolegu javno izvrgnulo ruglu. Umjesto da mu se pružila potrebna medicinska pomoć, dr. Jusupu se nije izašlo ususret 6 mjeseci zbog čega i građani Obrovca nisu imali adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Ne mogu mirno gledati kontinuirano urušavanje hrvatskog zdravstvenog sustava i srozavanje društvene pozicije liječnika. Meni je stalo do Hrvatske liječničke komore, meni je stalo do svakog liječnika i do zdravstvenog sustava. Uvjeren sam da se sustav može puno bolje organizirati i popraviti, što sam svojim trogodišnjim radom na čelu Komore i pokazao, pa neka se moji kolege na izborima očituju o mome doprinosu“, ustvrdio je dr. Goluža.

HLK od srpnja 2018. u neskladu s pravnom regulativom

Dr. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Komore replicira dr. Goluži, te kaže da je iznio cijeli niz neistina spominjući upravni nadzor Ministarstva zdravstva.  „Bitno je što kažu nadležne institucije. Trgovački sud i Visoki trgovački sud osporili su žalbu dr. Goluže i upisali mene kao predsjednika Komore. Podnio je tri prigovora Ministarstvu zdravstva vezano uz postupke nadležnih tijela Komore koji su odbačeni kao nenadležni i podnio je čak četiri tužbe Upravnom sudu. Neka institucije daju svoj pravorijek“, rekao je dr. Luetić, također kandidat na izborima za predsjednika i tijela Komore. Evo što on, među ostalim, navodi u svom programu:

  • Snažno zagovaranje donošenja Zakona o plaćama liječnika koji će, po uzoru na Zakon o plaćama sudaca, osnovnu plaću liječnika specijalista propisati na razini plaće županijskog suca
  • Suradnja sa županijama i gradovima u razvoju Modela zadržavanja i privlačenja liječnika. Mjere poput sufinanciranja kamata na stambene kredite ili podstanarskog smještaja, sufinanciranja stručne edukacije ili stipendija studentima medicine
  • Aktivno javno zagovaranje da liječnici primarne zdravstvene zaštite mogu slobodno odabrati između zaposlenja u domovima zdravlja ili statusa privatnika
  • Priznavanje troškova stručne edukacije kao porezne olakšice tj. odbitka u plaći liječnika
  • Ukidanje kaznenog djela nesavjesnog liječenja kroz aktivnu inicijativu HLK-a prema svim relevantnim dionicima za dobivanje podrške ukidanju tog kaznenog djela, koje pravna regulativa EU ne poznaje
  • Inzistiranje na profesionalnom osiguranju liječnika kao obvezi poslodavca
  • Inzistiranje na smanjenju broja pacijenata po liječničkom timu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti sa sadašnjih 2.000 na 1.500 pacijenata i smanjenju bespotrebnih administrativnih procedura koje svojim odlukama nameće HZZO. Obiteljski liječnici bi dobili više vremena za liječenje i kvalitetnije postavljanje dijagnoza, a smanjio bi se i pritisak na bolnice.

Prvi koji su otvoreno krenuli u kampanju za preuzimanje Komore, još u listopadu prošle godine, su dr. Hrvoje Tomasović (za predsjednika Komore) i dr. Herman Vukušić (za potpredsjednika). Obojica rođeni u Zagrebu 1966. godine, dijelili su početkom ’90-ih isti put u Domovinskom ratu kao pripadnici liječničkoga saniteta, sudjelovali su zajedno u dvije operacije razmjene zarobljenika, u Nemetinu i Lipovcu, bili su zajedno i sudionici najvećeg humanitarnog konvoja u Europi poslije Drugog svjetskog rata, „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“, koji se u prosincu 1993. godine 14 dana probijao sa 99 šlepera hrane, lijekova i medicinske opreme prema Hrvatima kojima je, opkoljenima u Lašvanskoj dolini, prijetilo umiranje od gladi i bolesti.

Oni su bez ustezanja javno kazali da se njihova strukovna organizacija vodi pučistički, da je dr. Luetić uzurpirao ovlasti, pokušali su pojasniti, pozivajući se na Statut i zakone, zašto je djelovanje Hrvatske liječničke komore od srpnja 2018. u neskladu s pravnom regulativom, dakle nelegalno, a njezino vodstvo nelegitimno. Reakcija na njihov istup bilo je fantomsko, otvoreno, ali anonimno pismo članovima Hrvatske liječničke komore i hrvatskoj javnosti, potpisano s „kolege i prijatelji“, a u kojem su se hrabri potpisnici obrušili nisko i prljavo osobito na bivšeg predsjednika Komore dr. Golužu, uvlačeći se i pod njegove plahte, dok su Tomasovića i Vukušića etiketirali „crnokošuljašima u bijelim kutama“ zbog njihova desnog svjetonazora, a svu trojicu su prozvali za „udruživanje u kriminalnu skupinu, koja bi da opljačka što se još opljačkalo nije“.

Pismo premijeru Plenkoviću

Tomasović i Vukušić poručili su onima koji su napisali anonimni pamflet i njihovim istomišljenicima: “Izaberite mjesto, vrijeme i medij, mi smo spremni za raspravu!“

U međuvremenu su ipak raspisani izbori za vodstvo Komore, glasat će se idući tjedan, od 20. do 26. svibnja, a rezultati bi trebali biti objavljeni 29. svibnja. Međutim, do izbora možda neće doći u raspisanom terminu, ili će se nakon njih vući dugi repovi, jer dio kandidata smatra da su izbori kompromitirani, nelegitimni i diskriminirajući, o čemu su kandidati za predsjednika Komore, dr. Tomasović i dr. Miran Cvitković otvoreno pisali i premijeru Andreju Plenkoviću:

„Poštovani premijeru, razlozi našeg obraćanja leže prvenstveno u činjenici kako su predstojeći izbori u Komori kompromitirani, nelegitimni i diskriminirajući te načinom svoje (dez)organizacije pogoduju isključivo sadašnjem v.d. predsjednika, Krešimiru Luetiću, koji tu funkciju od srpnja prošle godine obnaša nelegitimno i suprotno uputama nadležnih tijela državne uprave.

Prva činjenica koja govori u prilog prethodnoj tvrdnji jest nalaz upravnog nadzora koji je Ministarstvo zdravstva (MIZ) provelo u HLK, 10. prosinca prošle godine, potaknuto opetovanim zahtjevima od strane članstva koje je upozoravalo na brojne nepravilnosti u Komori.

U spomenutom nalazu, a koji je Komori na postupanje upućen 20. prosinca prošle godine, jasno piše kako ‘Komora nije pravovremeno raspisala izvanredne izbore za predsjednika Komore’.

U tom smislu je od strane MIZ-a dan i rok Komori od 15 dana po primitku nalaza za donošenje odluke o raspisivanju izvanrednih izbora za predsjednika Komore.

To se do danas nije dogodilo, odnosno, Komora je u cijelosti ignorirala nalaz MIZ-a po pitanju izbora predsjednika HLK.

Umjesto toga izbori za predsjednika HLK održavaju se paralelno s izborima za tijela Komore od 20. do 26. svibnja i pri tome se od strane aktualnog čelništva Komore nameće elektroničko glasovanje u čiju vjerodostojnost dvoji ogroman broj članova HLK.

Naime, čelni ljudi Komore u sredstvima javnog priopćavanja u ožujku ove godine izjavili su kako se sustav za elektroničko glasovanje u HLK radi i razvija za izbore na nacionalnoj razini, a Komora će taj sustav prva ‘testirati i provesti’.

Na stranu činjenica što HLK ovakav projekt ne može voditi bez suglasnosti Vlade RH i svojih članova, dodatnu otežavajuću okolnost po elektroničko glasovanje u Komori predstavlja i činjenica što su se u ‘pripremi’ izbora osobni podaci članova koristili bez njihove prethodne privole sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka (integracija baze podataka HLK s mirovinskim sustavom).

Uz elektroničko, dopušteno je i dopisno glasovanje, ali isto je od strane sadašnjeg čelništva Komore protupravno i neustavno ograničeno rokovima fizičke dostave na adresu HLK, kako zahtjeva za dopisno glasovanje, tako i samih glasačkih listića.

Treba li Vas onda čuditi podatak da je od 19.196 članova Komore s pravom glasa njih 26 posto s današnjim danom već eliminirano iz izbornog procesa, a elektroničke iskaznice (koje su preduvjet e-glasovanja) nisu u posjedu skoro 40 posto članstva? U isto vrijeme dopisno glasovanje dopušteno je za svega 12 posto članova Komore. Vjerodostojnost ovakvih izbora, gospodine premijeru, bila bi upitna i u Sjevernoj Koreji.

Sve prethodno navedene činjenice posljedica su samovolje i bahatosti trenutnih vlastodržaca u Komori koji se ponašaju kao da su država u državi, a zakone tumače isključivo sukladno svojim interesima.

Ovo potvrđuje i navod iz već spomenutog izvješća MIZ-a o provedenom nadzoru u Komori, a koji Vam ovdje citiramo u cijelosti: PROIZVOLJNA TUMAČENJA ODREDBI STATUTA I DRUGIH OPĆIH AKATA KOMORE STVARAJU PRAVNU NESIGURNOST I RAZLOG SU POGREŠNOG POSTUPANJA TIJELA KOMORE PO OPĆIM AKTIMA KOMORE.

Podržite demokratske dopisne izbore…!

Na kraju, ali ne i najmanje važno, proteklih dana došli smo do saznanja kako dr. Krešimir Luetić u svrhu svoje kampanje manipulira i aktivnostima Komore kroz kvazi stručne nadzore koji se preko MIZ-a izravno financiraju iz Državnog proračuna!

Poštovani gospodine Predsjedniče Vlade, nedavno smo bili svjedoci Vaše brze reakcije na gorući i aktualni problem nasilja u obitelji. Kako je Hrvatska liječnička komora osnovana kao institucija s javnim ovlastima koja brani dignitet liječništva i bori se za njihovu poziciju i ulogu u društvu kao cjelini te je važan element u sustavu zdravstva, izuzetno je važno da proces izbora čelnih ljudi Komore ni po čemu ne bude upitan niti kompromitiran.

Stoga Vas molimo da ozbiljno razmotrite činjenice navedene u ovom našem pismu i postupite sukladno Vašim ovlastima, te zaustavite ovakve diskriminirajuće i nelegitimne izbore, te da podržite demokratske dopisne izbore kojima se jamči svim liječnicima mogućnost glasovanja i osigurava da novo vodstvo bude izabrano na čast hrvatskim liječnicima te sigurnost hrvatskih građana”.

Svjedočimo već mjesecima da se i Hrvatska liječnička komora pretvorila u još jednog pacijenta na javnoj sceni, iako je više nego ikada potrebna zdrava zemlji – koja umire i odumire. Stoga apeliramo na sadašnje vodstvo Komore i na pretendente na njezine čelne pozicije da igraju časno i pošteno, a državne službe pozivamo da budu „sudac“ po slovu zakona, jer utakmica za Komoru podjednako je važna i za liječnike i za njihove pacijente.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI