Prema novom statutu SDP-a Bernardić ipak bez „faraonskih“ ovlasti

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Odbacuje se ideja da tek sedam županijskih organizacija može pokretati postupak opoziva predsjednika

Radna grupa koju čine Arsen Bauk, Peđa Grbin i Ivana Posavec-Krivec napisala je novi draft statuta SDP-a, o kojem će danas raspravljati Predsjedništvo stranke, piše Novi list.

Kako je poznato, prethodni prijedlog bio je izazvao niz negativnih reakcija i nazvan je »faraonskim« u korist predsjednika stranke Davora Bernardića, a novi prijedlog, kako se saznaje, predstavlja kompromis između starog, važećeg statuta i prijedloga koji su stizali u međuvremenu.

Ovdje je puno manje kontroverznih rješenja nego u prvom draftu. Količina promjena u odnosu na stari, važeći statut je manja”, rekao je jedan član radne grupe za Novi list.

Kako se saznaje, najveća je promjena oko Izvršnog odbora koji je kao novo tijelo bio predložen s ovlasti donošenja odluka, i to s čak 15 članova, a sad on poprima novi, puno manji oblik. Odnosno, imenovat će se nekoliko izvršnih tajnika. I poslovni odbor se vraća u prijedlog kako bi predsjednik stranke bio odijeljen od financijskih pitanja, a zna se da je po ranijem prijedlogu mogao samostalno raspolagati iznosima do čak 5 milijuna kuna

Skida se prijedlog da se članovi Glavnog odbora koji govore suprotno stavovima svoje regionalne organizacije mogu isključivati, a odbacuje se i ideja da tek sedam županijskih organizacija može pokretati postupak opoziva predsjednika. Plan je da to sada na Glavnom odboru može pokrenuti bilo tko, ali mora dobiti dvotrećinsku većinu. Upitno je međutim može li ovo proći.



Pitanje kriterija za kandidature, a radilo se o spornoj odredbi da se za šefa stranke ne smije kandidirati nitko tko je manje od 8 godina u stranci i zbog čega je prijedlog bio dobio naziv lex Kolarić, »svedeno je na pristojnu mjeru«, kako kaže naš sugovornik. No čini se da je ostaje odredba o deakumuliranju funkcija i da i dalje predsjednici županijskih organizacija neće ujedno moći biti članovi Predsjedništva i slično. Uglavnom, o svemu ovome danas će raspravljati Predsjedništo, a prijedlog prije usvajanja na konvenciji svakako još ide i na jedan krug javne rasprave u stranci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI