Predstavljena knjiga ‘Ništa se još promijenilo nije’: Posvećena braniteljima i pripadnicima HOS-a

biskupija-sisak.hr

Akademik Pečarić se osvrnuo na aktualnu društvenu situaciju i osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću istaknuvši kako je sličnu ideju predložio prije petnaestak godina

Predstavljanje knjige autora akademika Josipa Pečarića i dr. Josipa Stjepandića „Ništa se još promijenilo nije“ održano je u petak 3. ožujka u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu. Knjigu su predstavili Nikola Štedul i Marko Ljubić te autori, a predstavljanju su nazočili i sisački biskup Vlado Košić i kancelar Marko Cvitkušić, prenosi biskupija-sisak.hr

U svom izlaganju novinar Marko Ljubić rekao je kako ova knjiga pisama donosi prepiske autora s  brojnim institucijama, uglednicima i „neuglednicima“ u kojoj oni kritiziraju, upozoravaju i postavljaju pitanja na aktualnu društvenu situaciju, ali izbjegavaju dati konačne odgovore. Ljubić je istaknuo kako je knjiga Božji dar za svakog čitatelja, jer postavlja pitanja koja vode k suočavanju s prošlošću i donose istinu na vidjelo. „Svako od vas dat će odgovor na pitanje i biti sinergijski učinak jedne nove hrvatske slobode i duha. Bez toga nećemo ići dalje. Zato je Pečarić važan i zato je ova knjiga važna“, rekao je Ljubić.

Nikola Štedul istaknuo je kako ova knjiga na vrlo prikladan način oslikava tijek jednog vremena u kojem se u našem društvu naziru potrebne promjene. „Akademik Pečarić i dr. Stjepandić nastoje, obraćajući se pismima institucijama i pojedincima, samo potaknuti na odgovorno ponašanje u skladu s dužnostima koje se u normalnom svijetu same po sebi podrazumijevaju. Oni pritom nailaze na zid šutnje i na isprazne floskule koje jedino služe tome da opravdavaju stanje u kojem promjena nema i ne može biti. Sadržaj ove knjige razotkriva na konkretnim primjerima svu bijedu komunističkog sustava, ali i nasljednost mentaliteta kronične neodgovornosti, a to nas onda dovodi do odgovora zašto se ništa nije promjenilo. Nama je potrebna promjena metaliteta, ali i sustava u kojem se takav mentalitet osjeća ugodno“.

Obraćajući se okupljenima akademik Pečarić se osvrnuo na aktualnu društvenu situaciju i osnivanje Povjerenstva za suočavanje s prošlošću istaknuvši kako je sličnu ideju predložio prije petnaestak godina u Akademiji kako bi se između ostalog rasvijetlile kontraverze oko broja jasenovačkih žrtava, ali nije naišao na razumijevanje. „Mi u Hrvatskoj moramo dobiti borbu protiv te pete kolone koja stalno ponavlja lažne optužbe i stalno nam nameće krivnju iz prošlosti na temelju očitih krivotvorina i laži“, poručio je akademik.

Dr. Stjepandić je podsjetio kako je ova knjiga napisana povodom 25. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, posvećena hrvatskim braniteljima, a napose pripadnicima HOS-a koje se u zadnje vrijeme bezdušno napada. Govoreći o naslovu knjige Stjepandić je rekao kako on u pravom smislu odražava trenutno stanje te kako ova Hrvatska stvarnost daje puno povoda za pisanje. „Prije 34 godine otišao sam u inozemstvo te danas srećem Hrvate koji su upravo sada došli u Njemačku. Kada slušam njihove priče i probleme vidim da je to ista ona priča koju sam ja pričao prije 34 godine – ne daju nam“, rekao je Stjepandić upozorivši kako je Hrvatska još uvijek uronjena u laž komunističkih elita te bez razotkrivanja te laži i suočavanja s prošlošću za Hrvate neće biti napretka.



Na kraju gostima se na dolasku zahvalio biskup Košić istaknuvši nadu da će naslov sljedeće njihove knjige biti „Nešto se u Hrvatskoj ipak promijenilo“.

Sav prihod od prodaje prve zajedničke knjige autori su namijenili za Zakladu „Fra Bonifacije Ivan Pavletić“ koja stipendira potrebite studente s područja Sisačke biskupije, a čiji su dugogodišnji podupiratelji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI