Predsjednik Rijeke s tajanstvenim partnerima kupuje AC Milan!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

U Italiji se gadno zatreslo, epicentar je u Milanu, a magnituda je bila toliko jaka da je zadrhtalo čak i u Rijeci. Jak uvod, ali treba i biti jer je u igri jedna vrlo jaka informacija.

Naime, ekskluzivno doznajemo kako je predsjednik Rijeke, Damir Mišković, zajedno sa svojim poslovnim partnerima, što navodno uključuje i Gabrielea Volpija, njegova bliskog suradnika i stanovite bankare iz Švicarske, Luksemburga i nizozemske industrijalce, spreman krenuti u otkup dionica AC Milana. Nije poznato o kolikom udjelu je riječ, je li samo većinski ili je četvrtina ili pak potpuni vlasnički udio…

Jasno, informacija je za sada neslužbena, tako da možemo samo reći da šef Rijeke, Mišković i partneri, navodno spremaju ovaj veliki poslovni pothvat, ali kada se pogleda klima i okolnosti, priča postaje itekako zanimljiva.

Vlasnik Milana bankrotirao

Naime, kineski poduzetnik proglasio je bankrot u manje od pola godine otkako je kupio talijanskog velikana, Milan, za vrtoglavih 740 milijuna eura. Kinezi su se obvezali u tri godine investirati 350 milijuna eura u klub i krenuli su silovito i već na prvom prijelaznom roku potrošili su čak 220 milijuna eura na osvježivanje momčadi s 15 novih igrača.



Yonghong Li, biznismen težak pola milijarde dolara, je u travnju 2017. godine u ime kineskog konzorcija Sport Investment Lux kupio 99.93 posto dionica Milana za spomenuti 740 milijuna eura od kontroverznog talijanskog političara Silvija Berlusconija i time je prekinuo njegovu 30-godišnju eru na čelu ‘rossonera’.

Zahvaljujem Berlusconiju na povjerenju. Napravili smo najveći i najteži korak i sada idemo u nove pobjede. Milan je svjetski klub i vratit ćemo ga u vrh svjetskog nogometa. Od sada kreće oporavak Milana na svim razinama”, govorio je prije godinu dana novi vlasnik.

No, već pola godine nakon što je preuzeo Milan, Kinez počinje tražiti kupca za 25 posto dionica kluba koje je nudio za 200 milijuna eura, ali nije baš naišao na velik interes.

Novi vlasnik Milana ubrzo je upao u dug od 80 milijuna eura, to jest stigla mu je rata kredita ukupnog iznosa 300 milijuna eura koji je podigao kod investicijskog fonda kako bi uopće mogao kupiti Milan. Yonghong nije imao sredstva da vrati ratu, a nije ni pronašao nove investitore pa ponovo posudio novac kojeg sada više ne može vratiti. Zbog dugova tuže ga dvije banke, a sada je uslijedio i njegov konačan pad.

Talijanski mediji tvrde kako je proglasio bankrot i kako se njegova imovina prodaje na dražbi. Kineski sud odlučio je prodati tvrtku za pakiranje u kojoj Yonghong ima vlasnički udio za 60 milijuna dolara i to kako bi se namirili dugovi prema bankama Jiangsu i Canton.

Talijanski list tvrdi kako je Kinez bio u financijskim problemima i prije preuzimanja Milana, a tome svjedoči i činjenica da je presuda o stavljanju spomenute tvrtke na dražbu donesena u veljači prošle godine, dakle i prije nego što je kupio Milan.

Dobar posao u Italiji

Dakle, Milan vjerojatno opet ostaje bez vlasnika, iako se tek sada uspjela malo oporaviti od očajnog starta u sezoni, a spas bi ovoga puta mogao donijeti Damir Mišković i njegov konzorcij.

Jasno, od cijele priče, ako se pokaže valjanom, Rijeka bi mogla imati ogromne beneficije. Mišković bi i vjerojatno i dalje ostao na čelu aktualnog hrvatskog prvaka, a ne moramo valjda ni napominjati koliko bi moćan saveznik bio Milan, kako i na financijskoj, tako i na igračkoj razini. Sve u svemu, ovo bi mogao biti dobar posao u Italiji.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI