Predsjedničin najvažniji savjetnik kreće u rušenje Plenkovića

Sanjin Strukic/PIXSELL

Odnos između predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Andreja Plenkovića, sve je samo ne reprezentativan. Iako se, nakon nedavnog druženja u Vukovaru, gdje su se sastali nakon šetnje u Koloni sjećanja, na trenutak učinilo da su zakopali ratne sjekire, predsjednica je premijera na Badnjak ”pozvala na red” te ga neizravno prekorila da nije čovjek od naroda te da prestane insinuirati o hibridnom ratu. Riječi su to koje su, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, uistinu razljutile premijera, ali jednako tako u vladajućoj stranci sve se više pitaju dolaze li te otrovne strelice uistinu od predsjednice, ili ih pak na premijerovu adresu ispaljuje predsjedničin savjetnik za unutarnju politiku samozatajni Mate Radeljić, kojemu pak u Uredu predsjednice leđa drži samozatajni i nadasve lukavi Mate Granić, čovjek koji je zaslužan za političku karijeru Grabar Kitarović i kojemu ova neizmjerno vjeruje.

Radeljića se u političkim krugovima povezuje i s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, pa izvori bliski aktualnom premijeru strahuju da upravo stoga izaziva sukobe na relaciji predsjednica-premijer, kako bi osigurao povratak Karamarka, što je ovaj uostalom nedavno i javno najavio.

Inače, na službenim stranicama predsjedničina Ureda može se pronaći Radeljićeva štura, ali nadasve zanimljiva biografija, jer riječ je o čovjeku koji je u 17 godina uspio promjeniti čak devet radnih mjesta. Zanimljivo, Radeljić je malo radnog vijeka proveo u privatnom sektoru pa se za njega može reći da je pravi HDZ-ov partijski čovjek.

Nakon što 2001. završava splitski Pravni fakultet, pronalazi posao na HTV-u kao novinar-reporter i komentator, no iste godine prelazi na TV Slavonije i Baranje, gdje tri godine radi kao glavni urednik. Već 2004. godine prelazi u Ministarstvo obrane na mjesto načelnika Službe za odnose s javnošću, da bi već iduće godine postao pomoćnik ministra u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Ali, ni tu se ne zadržava dugo već iste godine postaje direktor Zavoda za stanovanje u Osijeku, da bi 2013. godine postao direktor Osječke televizije, a iste te godine postaje i pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Osijeka, da bi 2014. postao savjetnik u Komori, odakle prelazi u Ured predsjednice, gdje se zadržao do danas. Radeljića je Grabar Kitarović navodno upoznala u jesen te izborne 2014. godine, kada je osvanuo u njezinu izbornom timu. Preporučio joj ga je osobno Karamarko, što je bilo veliko iznenađenje, s obzirom da je Radeljić prethodno uporno i javno lobirao da HDZ-ov kandidat za predsjednika države bude njegov tadašnji šef, gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.



Navodno mu je zadatak  u kampanji bio predstavljanje predsjedničina programa prema javnosti, a odmah po pobjedi na izborima Grabar Kitarović povjerava mu savjetovanje za unutarnju politiku. Stoga se posljednjih tjedana sve glasnije spekulira o Radeljićevoj krivici za sukobe predsjednice i premijera, a sve je navodno počelo u Opatiji na 25. Savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, gdje je kao počasna uzvanica predsjednica nemilosrdno iskritizirala vladinu gospodarsku politiku. Neočekivani govor iznenadio je i samoga premijera, baš kao i niz drugih predsjedničinih nadasve neočekivanih poteza pa se stoga spekulira kako je Radeljić počeo načimati Plenkovića, na čijem rušenju intenzivno djeluje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI