PREDSJEDNICA: ‘Stojim iza svoga stava o Prvom svjetskom ratu’

screenshot, youtbe

Grabar Kitarović je knjižnici Pariškog mirovnog foruma darovala ep Judita Marka Marulića

Obilježavanje stote obljetnice kraja Prvog svjetskog rata nije bio samo protokolarni događaj već i prigoda da se pogleda u budućnost, rekla je u nedjelju u Parizu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dodajući da je to i iznimna prigoda za brojne razgovore s drugim svjetskim čelnicima.

“Mislim da je ovaj pariški susret, proslava obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata, značajan ne samo zbog pogleda u prošlost i pijeteta koji smo pokazali prema svima koji su poginuli, već prije svega radi pogleda u budućnost”, kazala je novinarima po završetku nedjeljnih pariških događanja, koja su osim obljetnice svršetka rata uključila i njezino sudjelovanje na Pariškom forumu za mir, te, kako je kazala, brojne susrete.

Istaknula je kako su na otvaranju pariškog mirovnog foruma govorili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel, čelnici država koje su bile na različitim stranama i u Prvom i Drugom svjetskom ratu, a danas zajedno rade na projektu Europske unije. Govorio je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, čelnik najveće i najbrojnije međunarodne organizacije.

“Protiv opasnosti s kojima se danas susrećemo, od terorizma preko siromaštva, nejednakosti, neukosti, klimatskih promjena, protiv toga se ni jedna država ne može boriti sama nego moramo raditi zajedno”, istaknula je hrvatska predsjednica, ističući upravo poruke koje su uputili i Macron i Merkel i Guterres.

Dodala je kako je “obavila jako puno poslova na marginama skupa”. Istaknula je da je razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i ruskim Vladimirom Putinom o bilateralnim odnosima, te da je predsjedniku Putinu ponovila poziv da posjeti Hrvatsku.



Predsjednica je navela i niz drugih državnika s kojima je kratko razgovarala – kanadskog premijera, turskog predsjednika, predsjednike Austrije, Slovačke, Rumunjske.

Posebno je istaknula razgovore s predsjedavajućom Opće skupštine UN-a o konkretnim inicijativama o jednakosti spolova i onečišćenju mora plastikom, o čemu je, kazala je, razgovarala i s monegaškim princom.

Grabar Kitarović je sudjelovala na jednom panelu Pariškog mirovnog foruma koji je nazvala “iznimno zanimljivim” jer su mladi ljudi na njemu predstavili četiri konkretna projekta kako rješavati probleme, od neutjecanja na izbore kroz društene mreže do zaštite oceana.

“Moja je osnovna poruka bila da mladi nastave raditi, jer mladi su lideri budućnosti i sada kreiraju agendu budućnosti. Drago mi je da prepoznaju probleme i rade na rješenjima”.

Grabar Kitarović je knjižnici Pariškog mirovnog foruma darovala ep Judita Marka Marulića, naglasivši da “taj prvi hrvatski umjetnički ep poklanja ovoj knjižnici mira kao uspomenu na hrabru i odlučnu heroinu koja je žrtvovala svoj život za svoju domovinu, svoj narod, za slobodu i mir koje smo i danas, stoljećima kasnije kao temeljnu vrijednost dužni podariti našoj djeci, našim potomcima”.

Rekla je da se u tom djelu divi ženi, “heroini koja žrtvuje svoj život za svoju zemlju, slobodu i za mir svoga naroda”.

U nedjelju je u Parizu održana središnja proslava stoljeća od kraja Prvog svjetskog rata koja je okupila više od 80 predsjednika država, vlada i međunarodnih organizacija.

Poslije podne održan je Pariški forum za mir, događaj koje bi trebao prerasti u redovit godišnji skup, na inicijativu francuskog predsjednika.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI