Predsjednica predlaže Velered Franje Tuđmana

Screenshot

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović predložit će novo odlikovanje – Velered Franje Tuđmana s lentom i velikom Danicom, koje bi se dodjeljivalo hrvatskim državljanima kao izraz najvišeg priznanja RH za promicanje nacionalnog zajedništva. To novo visoko državno odlikovanje bit će u redu najviših priznanja koje RH dodjeljuje, dakle veleredova, kojih je do sada bilo četiri. Kako piše Večernji list, prema prijedlogu predsjednice, novo odlikovanje s imenom prvoga hrvatskog predsjednika Tuđmana bit će peto odlikovanje u nizu i u grupi veleredova koji nose imena kralja Tomislava, potom kraljice Jelene, kralja Petra Krešimira IV., Dmitra Zvonimira. Tuđman bi uvrštavanjem na popis veleredova i povijesno bio dodan među hrvatske državne poglavare.

S ovom informacijom nije se izašlo slučajno na današnji dan jer je 14. svibnja godišnjica rođenja Franje Tuđmana. Procedura je jasna: Ured predsjednice prijedlog će uputiti predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, koji će potom prijedlog uvrstiti na dnevni red prilikom izmjena i dopuna Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

I prije je bilo govora o uvođenju odlikovanja s imenom prvoga hrvatskog predsjednika. Prije tri godine, Hrvatski generalski zbor uputio je identičan prijedlog tadašnjem šefu Sabora Željku Reineru, no on tada nije ni doživio raspravu u Saboru. Bila je to godina ponovljenih parlamentarnih izbora, kada je HDZ na čelu s Plenkovićem preuzeo vlast u koaliciji s MOST-om.

Može se očekivati da bi se Velered dr. Franje Tuđmana dodjeljivao visokim civilnim i vojnim dužnosnicima, vjerskim poglavarima, državnim institucijama i vojnim postrojbama za iznimne zasluge u izgradnji, promicanju i zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa, za bitan doprinos u razvitku hrvatske državotvorne misli i domoljublja, jačanje međunarodnog ugleda i položaja RH te izniman doprinos i zasluge u Domovinskom ratu, stvaranju i izgradnji Oružanih snaga RH.

Trenutačno najviše odličje, Velered kralja Tomislava s lentom i velikom Danicom, dodjeljuje se poglavarima stranih država.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI