Predsjednica: Pozvala sam Aleksandra Vučića u posjet RH!

Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, obratila se javnosti u utorak s Pantovčaka. ‘Pozvala sam predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u posjet Hrvatskoj sredinom veljače’, kazala je, prenosi N1.

“Predano zagovaram i vodim politiku iskrenog dijaloga i rješavanja otvorenog pitanja u pozitivnom ozračju. U odnosima sa susjedima iz bivše države najviše je otvorenih pitanja. Osobito su tim pitanjima opterećeni naši odnosi s Republikom Srbijom. Ove se godine navršava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata otkad počinje naše stoljeće međusobnih prijepora i sukoba”, rekla je predsjednica.

“Uvjerena sam da Hrvati i Srbi s više od 1000 godina povijesti mogu i žele naći put koji će nas voditi u bolju budućnost. Pokažimo kako nam je jedno stoljeće bilo dovoljno za slati poruke i steći novu snagu za bolje odnose. Uvjerena sam da i naši sugrađani to žele”, rekla je.

“Prije svega moramo razriješiti sudbine svih nestalih u Domovinskom ratu, to je temelj pravoga mira. Svaka majka ima pravo naći svoje dijete, svoga bližnjega. Naša trajna zadaća je unapređivanje položaja nacionalnih manjina, hrvatske u Srbiji, i srpske u Hrvatskoj. Važno je i granično pitanje. Držim da to možemo riješiti razgovorom, a ako ne, onda na međunarodnim sudovima”, rekla je predsjednica.

“Uvjerena sam da ogromnu većinu naših sugrađana prvenstveno zanima bolji život i bolja radna mjesta, zato gospodarstvenicima treba još snažnije otvoriti prostor za ulaganja i suradnju. Hrvatsko-srbijanska suradnja iznimnog je značaja i mora biti jamac trajnog mira i stabilnosti”, kazala je.



“Držim da je vrijeme za posjet na predsjedničkoj razini. U dobroj vjeri, pozvala sam predsjednika Aleksandra Vučića u službeni posjet Republici Hrvatskoj sredimo veljače. Želim time otvoriti novu stranicu u našim odnosima”, kazala je predsjednica.

Podsjetimo, odnosi Beograda i Zagreba pogoršani su u zadnje vrijeme te je došlo do izmjene prosvjednih nota.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI