Predsjednica odgovorila dušebrižnicima: ‘Laktarenje’ do Trumpa? Pa to mi je posao!’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Predsjednica je komentirala i odnose sa Srbijom te je rekla kako je došlo do napretka u odnosima između dvije države

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Novi list komentirala je ‘laktarenje’ do Donalda Trumpa tijekom sastanka predstavnika zemalja članica NATO-a za koje su je mnogi osudili. “Ponajprije ono što su mediji prikazali, ili kamere zabilježile bio je samo djelić cijele priče, kratki isječak dok je razgovor bio vrlo iscrpan. Na prijemu koji je organiziran imali smo sasvim dovoljno vremena za razgovor jer sve je bilo druženje bez definiranog protokola.

A osim s predsjednikom Trumpom, razgovarala sam i s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa svima s vertikale »Triju mora« pa tako i s Emmanuelom Macronom. ‘Laktarenje’ nije postojalo, štoviše Trump nas je pozvao da mu se približimo.

Razgovarali smo dosta o bilateralnim pitanjima, Hrvatskoj i Inicijativi, posebno kad se poljski predsjednik Andrzej Duda upoznavao s Trumpom, sve je zapravo trajalo nekoliko sati. Naravno da sam se željela probiti u prve redove jer ne želim da se Hrvatska nalazi na margini, želim da postanemo lideri nekih procesa, a iste večeri moj je govor koji sam također održala unutar istog okvira bio jako dobro prihvaćen. I zamijećen. Iznenađuje me stav dijela medija o »guranju u prve redove«: pa to mi je posao!”, rekla je predsjednica za Novi list.

Predsjednica je, između ostalog, komentirala i odnose sa Srbijom te je rekla kako je došlo do napretka u odnosima između Hrvatske i Srbije te da napokon u Aleksandru Vučiću ima pravog sugovornika za iskrene i otvorene razgovore.

“Ponovit ću i ono što sam kazala u Vukovaru: vrijeme je da Hrvatska i Srbija podvuku crtu u odnosima i pronađemo zajedničke interese za suradnju. Ne trebamo glumiti prijateljstvo, nego rješavati otvorena pitanja i graditi odnose korak po korak. Složila bih se s jednom izjavom predsjednika Vučića o odnosu Hrvata i Srba: ‘Bar je dobro da se ne lažemo’”, rekla je predsjednica.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI