PREDSJEDNICA: “Energetska učinkovitost nazvana je i New dealom 21. stoljeća”

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Spomenula je i niz mjera država u Europskoj uniji koje su ovu energetsku tranziciju iskoristile za napredak i razvoj, ne samo energetike, nego i gospodarstva u cjelini

Europska energetska politika, koju i Hrvatska mora slijediti, ima tri cilja: sigurnost opskrbe, konkurentnost i održivost. Sukladno njima razrađeni su i konkretni ciljevi energetske i klimatske politike Europske unije – do 2020., 2030. i 2050. godine, izjavila je predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, otvarajući konferenciju “Hrvatska kakvu trebamo – energetska budućnost Hrvatske”, a koja se održava u Zagrebu u organizaciji Večernjeg lista. 

Države članice, uključujući i Hrvatsku, obvezale su se provesti te ciljeve, što nužno traži prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva, planova i strategija, kazala je. Ponovila je kako Hrvatskoj nedostaju ključni strateški dokumenti u energetskom sektoru za razdoblje do 2050. godine te da postojeći dokumenti nisu aktualni jer ne sagledavaju razdoblje nakon 2020. i ne nude rješenja za “akutne i predvidive probleme”. Drago joj je stoga čuti da je u tijeku priprema za izradu nove energetske strategije, koju se planira donijeti tijekom 2018. godine. Apelira ipak na “veću dinamičnost, konzistentnost, bolju organizaciju i žurnost” u izradi strateških dokumenata.

Na žurnost, kaže, apelira iz više razloga. Najvažniji je taj što se u cijeloj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, događa velika tranzicija energetskog sektora od ugljičnog prema niskougljičnom, što duboko mijenja odnose u energetici. U tome vidi veliku priliku za novi rast i razvoj Hrvatske.

Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja LNG terminala na Krku – kazala je predsjednica. – Ovom projektu svoju potporu daje i američka administracija. Predsjednik Trump me pitao o izgovoru otoka Krka – kazala je predsjednica i dodala da “sigurnost uvijek ima svoju cijenu”

Spomenula je i niz mjera država u Europskoj uniji koje su ovu energetsku tranziciju iskoristile za napredak i razvoj, ne samo energetike, nego i gospodarstva u cjelini. “Energetska učinkovitost nazvana je i new dealom 21. stoljeća”, komentirala je.



Na konferenciji će se održati dva tematska izlaganja. Akademik Mirko Zelić održat će prezentaciju na temu energetike kao okosnica sigurnosti i gospodarstva, a Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN održat će prezentaciju na temu energetike kao geostrateško oružje. Također, održat će se dvije panel diskusije na kojima sudjeluju brojni stručnjaci.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI