Pred nama je zimski tjedan: Bura, snijeg, magla i poledica

Ivica Galovic/PIXSELL

Početkom novoga tjedna to će se osjećati po hladnoći, osobito jutarnjim minusima, kojih će biti i ponegdje blizu mora, a sredinom tjedna u unutrašnjosti Hrvatske ponovno će biti i snijega. Naravno, neće izostati ni magla i poledica, a na Jadranu će biti i juga i bure i…

Ponedjeljak

U ponedjeljak će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, ali uz čestu jutarnju maglu, ponegdje i dugotrajnu, osobito u Posavini. Jutarnja temperatura zraka oko -5 °C, a poslijepodnevna većinom između 3 i 5 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj hladno, često i maglovito jutro, ponegdje i prijepodne, uz najnižu temperaturu između -6 i -3 °C, a tijekom dana uglavnom djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu od 3 do 5 °C, u krajevima s dugotrajnom maglom i samo oko 0 °C.

Najhladnije jutro bit će u Gorskome kotaru i Lici, uz temperaturu uglavnom između -9 i -6 °C. Mjestimice će biti magle i niskih oblaka koji se mogu i dulje zadržati, a danju sunčana razdoblja o kojima će ovisiti najviša dnevna temperatura. Na sjevernom Jadranu i Istri barem djelomice sunčano, u unutrašnjosti Istre uz moguću maglu. Puhat će slaba do umjerena bura.



U Dalmaciji također mnogo sunčanog vremena, a mjestimične magle može biti u unutrašnjosti. Puhat će slaba do umjerena bura i istočnjak, uz malo valovito more. Jutarnja temperatura između 2 i 6 °C, u unutrašnjosti Dalmacije oko -2 °C, a najviša dnevna većinom od 8 do 11 °C.

Na jugu Hrvatske podjednako relativno stabilno vrijeme, uz slabu do umjerenu buru te sjeverozapadnjak prema otvorenom moru. Uz djelomice sunčano vrijeme najviša dnevna temperatura zraka bit će oko 11 °C.

U nastavku tjedna vjetrovitije, uz oborine:

I u utorak jutro u kopnenom će području biti relativno hladno, uz mjestimičnu maglu. Danju djelomice sunčano uz porast naoblake, najprije u krajevima uz Jadran, pri čemu do kraja dana u gorju može biti slabog snijega, u unutrašnjosti Istre i Dalmacije kiše. U srijedu oblačno s oborinama –  u unutrašnjosti Istre i Dalmacije većinom kiša, drugdje snijeg, koji će osobito u gorju stvarati novi snježni pokrivač. U istočnoj je Hrvatskoj moguća i kiša koja se smrzava na tlu. U četvrtak djelomično razvedravanje, ali u gorju će još u početku biti snijega.

Na Jadranu u utorak djelomice sunčano, prema kraju dana uz povremenu kišu. U srijedu kiša ponegdje može biti i obilnija, a promjenljivo s povremenom mjestimičnom kišom nastavlja se i u drugoj polovini tjedna. U utorak će zapuhati jugo koje će u srijedu jačati, a na sjevernom dijelu okrenuti na buru, podno Velebita i jaku.

HAK: Magla usporava vožnju

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Slavoniji, Lici, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a ima je i na dionicama autocesta: A1 između Zagreba i Bosiljeva te tunela Mala Kapela i Sveti Rok, A3 Bregana-Lipovac između Zagreba i Lipovca, A4 Goričan-Zagreb između Goričana i Brezničkog Huma, A5 Đakovo-Sredanci te A11 između Jakuševca i Lekenika.

Kolnici su vlažni i skliski u većem dijelu zemlje. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti, javio je Hrvatski autoklub (HAK) u 7 sati.

Vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.
Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na više cesta u Gorskom kotaru, sjevernom Primorju, Lici i dijelu Zadarske županije: DC3 Zdihovo-Gornje Jelenje-Kikovica; DC32 GP Prezid-Delnice; DC42 Stubica-čvor Vrbovsko; DC203 GP Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje- čvor Oštrovica-Meja-Šmrika; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;  ŽC5032 Crni Lug-Gornje Jelenje, ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5062 Lič-Lukovo; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5110 Krmpote-Alan, ŽC5062 Bribir-Lukovo; ŽC5094 Breze-Stalak; ostale županijske i lokalne ceste na području Čabra, Delnica i Vrbovskog i DC 42 Poljanak,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac.

Zbog srušenih stabala na kolniku zatvorena je lokalna cesta LC58033 Mlinari-Vrbovsko (obilazak: ŽC5036 Moravice-Vučinići), a zbog vode na kolniku županijska cesta ŽC5162 Smiljan-Rosulje-Novoselo.
Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI