Povjerenica Vijeća Europe uputila pismo Plenkoviću zbog postupanja prema migrantima

screenshot

Dunja Mijatović, povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava, uputila je pismo Andreju Plenkovicu zbog izvještaja o nasilju prema izbjeglicama na RH-BiH granici.

Njezino pismo prenosimo u cijelosti.

“Dragi predsjedniče Vlade,

Ovom prilikom želim Vas podsjetiti na razgovore koje je moj prethodnik obavio sa hrvatskim vlastima u svibnju 2017., vezano za određene probleme u pogledu ljudskih prava azilanata i drugih migranata.

Zabrinjavaju me izvješća koja sam primila od stručnih organizacija za izbjeglice i migrante koje pružaju osnovane i dosljedne informacije o velikom broju kolektivnih izgona ilegalnih migranata iz Hrvatske u Srbiju i u Bosnu i Hercegovinu, uključujući i potencijalnih tražitelja azila.



Osobito zabrinjavajući su navodi koji govore o sustavnom nasilju koje provode službenici hrvatske policije nad takvim osobama, uključujući trudne žene i djecu. Prema podacima UNHCR-a, Hrvatska je navodno kolektivno prognala 2.500 migranata od početka 2018. godine. Među njima je i 1.500 ljudi koji su izjavili da im je bio onemogućen pristup proceduri za zahtijevanje azila, dok je njih 700 prijavilo slučajeve nasilja i krađe koje su počinili pripadnici policije tijekom izgona iz Hrvatske.

Zabrinutost u ovom kontekstu također je izrazila hrvatska pravobraniteljica, između ostalog i u njenom godišnjem izvješću za 2017. godinu, u kojem je navela, između ostalog, da hrvatske vlasti nisu odgovorile na njene zahtjeve za informacijama o istragama koje su u tijeku o navodima vezanima za policijsko nasiilje protiv migranata.

Iako sam svjesna izazova koji su pred Hrvatskom u smislu migracija, želim ovom prilikom podcrtati da svi napori uloženi u upravljanje migracijama trebaju biti strogo u skladu s vladavinom prava i obvezujućim pravnim načelima. Oni uključuju i apsolutnu zabranu mučenja ili nehumanog ili ponižavajućeg tretiranja ili kažnjavanja, po članku 3. Europske konvencije o ljudskim pravima, te zabranu kolektivnih izgona (članak 4. iz protokola 4. te iste konvencije), koji se primjenjuju i na osobe koje traže azil, te na ilegalne migrante.

Stoga pozivam hrvatske vlasti da započnu i provedu brze, učinkovite i nezavisne istražne radnje o svim zabilježenim slučajevima kolektivnih izgona, i o svim navodima o nasilju protiv migranata, kao i o drugim navodnim zločinima poput krađe, te da poduzmu sve potrebne korake kako bi se takva praksa prekinula i kako bi se preveniralo njihovo ponavljanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI