POTVRĐENA OPTUŽNICA SAUCHI I ZELJKO! Ide se na suđenje

screenshot

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u četvrtak je potvrdilo osnovanost optužnice protiv bivšeg predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche i njegove tajnice Sandre Zeljko u tzv. aferi Dnevnice. ”Kreće se u suđenje”, kazao je Sauchin odvjetnik.

Na sjednicu optužnog vijeća u četvrtak došao je Saucha, ali ne i Sandra Zeljko.

Saucha je ponovno ponovio da potpisi na spornim nalozima nisu njegovi.

To sam mnogo puta rekao i to ćemo dokazati na sudu”, rekao je i dodao kako ostaje u Saboru.

Njegov odjetnik Darko Mažić rekao je novinarima kako svi argumenti obrane ostaju te kako će ih “ponavljati do sudnjeg dana”.



USKOK je rekao da je dovoljno što imaju vještačenja. Imamo nekoliko svjedoka, postupak ne bi trebao biti predugačak. Najveća borba opet će biti s vještačenjima”, rekao je Mažić.

Vještačenja su po meni užasno loša, osobito ovo zadnje za koje sam rekao da je to radio pristran, tendenciozan vještak. Ako je bio tendenciozan u nastupima prije godniu dana, onda je takav bio i kad je to pisao”, kaže.

Govoreći o potpisima, Mažić je rekao kako Saucha nije mogao izvesti to.

Činjenica je da svi ovdje imate grafijske sposobnosti i imate više šansi sto puta potpisati Sauchu isto nego on sam. On je disgrafičan. On to objektivno ne može. Jedini on to ne može”, rekao je odvjetnik.

Na pitanje tko je onda potpisao kaže: “Baš me briga.”

Datum ročišta, prema Mažićevim riječima ovisi o sucu, ali očekuje da se na njega neće dugo čekati.

Afera Dnevnice

Podsjetimo, Uskok Sauchu tereti da je kao predstojnik ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića lažirao putne naloge i zajedno sa svojom tadašnjom tajnicom Sandrom Zeljko nezakonito stekao 580 tisuća kuna. U proširenju istrage Sauchu je Uskok osumnjičio da je akontacije za fiktivne dnevnice dijelio sa Zeljko, nekadašnjom “krunskom svjedokinjom” u tom slučaj.

No, nju terete da je i nakon Sauchina odlaska nastavila dizati novac pa je od ožujka 2016. do veljače ove godine, po Uskokovim tvrdnjama, samoinicijativno krivotvorila potpise kasnijih šefova kabineta Nevena Zelića i Davora Božinovića te preuzela i zadržala akontacije dnevnica u ukupnom iznosu od gotovo 350.000 kuna.

Sauchi i Zeljko prijete bezuvjetne zatvorske kazne

Istraga u ovom slučaju najprije je poreknuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ovog saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko. No, istraga je postala pravomoćna tek u kolovozu prošle godine kada je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prihvatilo Uskokovu žalbu na raniju odluku suca istrage koji je zaključio da proširenje istrage nije u skladu sa zakonom.

Prvo ukidanje Uskokova rješenja o proširenju istrage uslijedilo je nakon što je Saucha, kao saborski zastupnik, prilikom glasovanja presudio da ne prođe zahtjev za opoziv ministra Zdravka Marića, koji je prethodno potpisao. No, Saucha je odbacio sumnje da ga je netko “kupio”, pojašnjavajući da je odluku promijenio kako bi se izbjegli novi izbori.

I u novoj optužnici Saucha i Zeljko se terete za zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave, odnosno pomaganje u tim nedjelima zbog čega im prijete bezuvjetne zatvorske kazne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI