POSLJEDICA BALASTNIH VODA ILI GLOBALNOG ZAGRIJAVANJA: Čitatelj uvjeren kako je u Jadranu tropska meduza?

Čitatelj 7dnevno

Bilo kako bilo, valja biti na oprezu dok se uživa u morskim radostima.

Turistička sezona je u jeku. Visoke temperature jednostavno vas mame da se potražite što bliže osvježenje. Mnogi su ga pronašli na obalama našeg prekrasnog Jadrana.
No, osim rezerviranih mjesta, pijanih polugolih turista i ostalih negativnosti koje možda mogu pokvariti dojam odmora i ljetovanja, moguće je da je na Jadranu i nova opasnost. Naime, čitatelj 7dnevno poslao je sliku meduze koja je viđena u plićaku pored Opatije. Meduza je duga oko 30 centimetara.

Inače su meduze slobodno plivajući žarnjaci. Izgled meduza podsjeća na zvono, kišobran ili klobuk, a rjeđe na disk. Obod meduze može imati nabrani obrub nazvan velum što služi kao jedna od glavnih osobina pomoću kojih se razlikuju skifomeduze od hidromeduza.
Otrov iz lovki meduza kod čovjeka izaziva bol sličnu opeklini, crvenilo kože ili plikove, osip i otok. Ako se ne tretira, djelovanje se može uporediti s opeklinom, od čega još mjesecima ostaje vidna promjena pigmentacije pa čak i ožiljak. Otrov nekih vrsta može izazvati poteškoće s disanjem, povraćanje ili čak gubitak svijesti. Posebno je opasno djelovanje otrova australske morske ose, koje može izazvati i smrt čovjeka.
Kako nam kazuje čitatelj, meduza izgledom djeluje kao da je iz tropskih krajeva. Stoga se valja zapitati je li moguća pojava takvih meduza u Jadranu? Je li problem u zagrijavaju ili su je ispustili u balastnim vodama.

Učestali brodski promet ima velike posljedice na morske i riječne ekosustave. Godišnje se u svijetu preveze do deset milijardi tona balastnih voda, a s njima više od 7000 različitih vrsta. Voda može biti morska, riječna ili boćata, a uzima se u luci gdje se teret iskrcava, a ispušta u sljedećoj luci gdje se teret ukrcava na brod. Ispuštanjem balastne vode se vrši prijenos svih tvari i organizama u njoj na udaljene lokacije. Samo jedan kubični metar može sadržavati od 3000 do 10 000 organizama (alge, ličinke školjkaša, riba, puževa, rakova, bakterije, virusi). Organizmi ispušteni na ovaj način mogu biti invazivni za novi ekosustav, narušiti prirodnu bioraznolikost te postati izravna prijetnja ljudskom zdravlju.

Bilo kako bilo, valja biti na oprezu dok se uživa u morskim radostima.

Mjere prve pomoći
Nakon susreta s meduzom, treba po mogućnosti sačuvati mir i pažljivo otresti životinju te izaći iz vode. Ljudi koji pomažu pogođenom trebaju ga smiriti da se izbjegne nepotrebno kretanje a time i dodatno utrljavanje žarnog otrova u tijelo.
Mjesto koje je bilo u dodiru s meduzom treba ispirati slanom vodom, kako bi se lovke isprale. Ne smije ih se nikako pokušati odstraniti golim prstima. Osim toga, kožu se ne smije trljati, jer bi se time izazvalo daljnje pucanje žarnih stanica.
Kad se odstrane sve lovke, treba deaktivirati preostale žarne čahure. U tu se svrhu preporučuje korištenje običnog octa. Treba ga doliti na pogođeno mjesto i ostaviti ga djelovati. Svojim će osmotskim djelovanjem spriječiti daljnje pucanje žarnih čahura. Ako nema pri ruci octa, može poslužiti urin ili limunov sok. U svakom slučaju, nikako ne koristiti slatku vodu ili alkohol.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI