Porezna uprava otvara istragu protiv Donalda Trumpa! Je li ‘zamračio’ čak 400 milijuna dolara?

wikimedia

Porezna služba države New York otvorila je u utorak istragu nakon što je New York Times (NYT) objavio informacije prema kojima je Donald Trump primio više od 400 milijuna dolara od svojih roditelja, djelomično zahvaljujući manevrima oko porezne utaje.

Informacije iz dnevnika opovrgli su odvjetnik američkog predsjednika i glasnogovornica Bijele kuće.

Po članku iz NYT-a objavljenom u utorak o bogatstvu Trumpa, bivši magnat nekretnina nije to postao sam od sebe kako to rado priča svojim pristašama ili u svojim knjigama poput bestselera “Umijeće pregovaranja”.

Citirajući porezne prijave i povjerljive financijske dokumente, dnevnik tvrdi da je, od najranije dobi pa do danas, bivši magnat nekretnina iskoristio, poput njegovo četvero braće i sestara, prihode od carstva nekretnina njegova oca Freda.

Ukupan iznos tih prihoda odgovara današnjim približno 413 milijuna dolara, piše NYT.



Po dnevniku, Donald Trump je primio počevši od treće godine 200.000 dolara godišnje (u sadašnjim dolarima) te je s osam godina već bio milijunaš.

Nakon objave tih informacija, porezna služba države New York “provjerava optužbe u članku NYT-a i odlučno istražuje sve tragove”, izjavio je jedan od njezinih glasnogovornika.

NYT tvrdi da se do dijela tog novca moglo doći zahvaljujući poreznoj utaji. Predsjednik i njegova braća i sestre oformili su tvrtku paravan s jedinim ciljem da se prikriju darivanja njihovih roditelja.

Donald Trump je pomogao svojem ocu da profitira nezasluženo s više milijuna dolara poreznih olakšica i podcijeni svoje prihode od nekretnina kako bi smanjio porez koji je trebalo platiti prilikom njihova prijenosa djeci.

Djeca Trump primila su ukupno “svotu puno veću od milijardu dolara” od svojih roditelja.

NYT, pozivajući se na porezne stručnjake, navodi da je malo vjerojatno da bi Trump bio izložen kaznenom progonu zbog zastare no dodaju da ne postoji zastara za kazne koje izriču upravna tijela za porezne prijestupe.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI