POLITIČKA SCENA O NAPADU: ‘Ako šutimo i mi smo sudionici ovog incidenta’

screenshot

"Nakon incidenta, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s Miloradom Pupovcem”, priopćeno je iz Banskih dvora

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osudio je u petak i nedopustivim ocijenio napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića.

Današnji napad na predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i zastupnika Borisa Miloševića je nedopustiv. Osuđujemo svaki oblik nasilja te očekujemo da policija utvrdi sve okolnosti i pronađe odgovornu osobu za napad. Nakon incidenta, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković razgovarao je s Miloradom Pupovcem”, priopćeno je iz Banskih dvora.

Srpsko narodno vijeće (SNV) priopćilo je da su saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i Boris Milošević napadnuti u petak oko 14 sati na zagrebačkom Dolcu, gdje su na njih bačeni ostaci hrane, što smatraju manifestacijom mrženje.

Hrvatska seljačka stranka (HSS), Istarski demokratski sabor (IDS) i Građansko-liberalni savez (GLAS) oštro su osudili napad, ocijenivši ga primitivnim činom kakav treba kazniti.

HSS je u priopćenju ustvrdio kako je “taj primitivni čin produkt probuđenih duhova prošlosti koji su, nažalost, u današnjoj Hrvatskoj sve jači i jači”.



Pozvao je institucije da što prije pronađu počinitelja te ga primjereno kazne kako ovakvi incidenti ne bi eskalirali jer, smatraju, tada će biti kasno.

Istarski demokratski sabor i Građansko-liberalni savez poručili su vladajućima da “zdravo društvo i ugled Hrvatske vrijede daleko više od nekoliko glasova”, te da stanu na kraj mržnji i primitivizmu.

Izrazili su uvjerenje kako je “takva otvorena manifestacija mržnje i netolerancije logična posljedica normalizacije radikalne, nasilne i primitivne retorike u hrvatskom javnom prostoru”.

Današnji incident slika je i prilika Vladine ignorantnosti i totalne nezainteresiranosti da se obračuna s netolerancijom i fašizmom u Hrvatskoj”, dodali su.

IDS i GLAS drže kako Hrvatska već nekoliko godina nazaduje po pitanju građanskih i ljudskih vrijednosti, no “današnji ponižavajući napad na predstavnike najbrojnije manjine u Hrvatskoj još je jedan ogroman udarac otvorenoj i naprednoj Hrvatskoj”.

Na žalost, svi koji šutnjom normaliziraju mržnju neposredni su sudionici ovog ružnog incidenta”, zaključili su.

Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati također je osudila napad.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI