Policija reagirala na optužbe: ‘Moramo poduzeti mjere za odlazak migranata koji nezakonito borave u RH’

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

'Napominjemo kako je u 2016. godini u Republici Hrvatskoj evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211', poručili su iz MUP-a.

Hrvatska je policija u utorak reagirala na izjave ravnatelja Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi patera Tvrtka Barunav koji je kazao da je Hrvatska prekršila međunarodne zakone deportirajući izbjeglice koji su zatražili azil.

Priopćenje policije prenosimo u cijelosti:

“Svim državljanima trećih zemalja koji nezakonito borave u Republici Hrvatskoj, a koji ne zatraže međunarodnu zaštitu policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora.

Prilikom postupanja prema takvim strancima policija je dužna poštivati njihova temeljna prava i dostojanstvo te im omogućiti pristup sustavu međunarodne zaštite ukoliko im je takva zaštita potrebna, sukladno općim dokumentima o ljudskim pravima, EU acquisu i nacionalnom zakonodavstvu.

Napominjemo kako je u 2016. godini u Republici Hrvatskoj evidentirano 2230 tražitelja međunarodne zaštite, dok ih je u 2015. godini bilo 211, što jasno ukazuje na drastičan porast broja tražitelja međunarodne zaštite, odnosno na dostupnost spomenutog instituta zaštite.”



Podsjećamo, Barun je za N1 rekaoda je Hrvatska prekršila međunarodne zakone deportirajući izbjeglice koji su ovdje zatražili azil. “Znamo za slučaj kada je RH ilegalno deportirala izbjeglice”, rekao je.

Kako navodi, događalo se da su osobe zatražile azil i bile vraćene u Srbiju.

“Imamo informacije da su se događali takvi slučajevi. Naši ured u Srbiji javlja nam da znaju slučajeve da su ljudi došli u Hrvatsku, čak do Dugava i pitali tamo policajce gdje mogu zatražiti azil. Policajci su ih poslali u VI. policijsku postaju, to je normalno prema zakonu. Policija je napravila neki zapisnik i prebacili ga u Ježevo, a zatim i u Srbiju. To je kršenje međunarodnih zakona”, upozorio je Tvrtko Barun.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI