Pogledajte što pripremaju Rada Borić i Markovina

Lider Nove ljevice Dragan Markovina, na predstavljanju programske osnove svoje stranke potvrdio je kako će sudjelovati na svibanjskih europskim izborima, te dodao kako su u tijeku pregovori o zajedničkom izlasku sa strankom Možemo.

“Imamo želju od prvog dana da što više okrupnimo ljevicu tako da s nama bliskim strankama uspostavimo i kratkoročnu i dugoročnu suradnju”, kazao je Markovina na konferenciji za medije, naglašavajući da zajedničkim istupom lijevih stranaka u Hrvatskoj mogu doći do vidljivih razultata na izborima. Osim što su na korak do dogovora sa strankom Možemo, Markovina je napomenuo kako postoji opcija da na izbore izađu i sa još nekom strankom, dakako s lijevog spektra.

Uz njega, na listi će se naći stranačka potpredsjednica Rada Borić, a ujedno pozvao je neizravno na ujedinjenje onih stranaka koji se nalaze na političkom spektru lijevo od SDP-a. europski izbori po njemu su dobra baza za izbor u Hrvatski sabor na narednim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

“Stvari poput solidarnog i pravednog društva nisu nešto što izričemo da bismo se osjećali bolje, već da kažemo da postoji drugačija vrsta zajednice”, ocijenila je Nadeža Čačinović koja se osvrnula na predstavljanje novog stranačkog programa. Njihov ekonomski program, prema rečenom, bazira se na punoj zaposlenosti, , kooperativnosti i ekonomskom razvoju, a da su njegove ključne točke stvaranje zadružne i kružne ekonomije koja je, kako tvrde, okrenuta izvozu.

Ujedno, zalažu se za ukidanje 2.mirovinskog stupa, a kada je riječ o zdravstvu, smatraju da se ono treba zasnivati na povećanju ulaganja u javno zdravstvo te jednakost u pristupu zdravstvenom sustavu za sve stanovnike.



Osim toga, kulturna i obrazovna politika Nove ljevice zalaže se za povećanje izdvajanja za kulturu, znanost, obrazovanje i, kako tvrde, neovisne medije, jačanje njihove autonomije te se protivi dominantnom utjecaju vjerskih zajednica na javne škole, sveučilišta i medije. Kako i s kojim novcima to sve misle realizirati za sada nisu otkrili.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI