PODNIO OSTAVKU: Ilčić ‘otkantao’ Stiera

Patrik Macek/PIXSELL

- Da nam se sviđa kandidat HDZ-a mi bismo išli s njim. Ali u Varaždinu, stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života - kazao je Ilčić, aludirajući na Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a i njihovog kandidata za gradonačelnika.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier ostaje bez svog savjetnika. Naime, Ladislav Ilčić je potvrdio da je daje ostavku na svoju funkciju posebnog savjetnika ministra vanjskih poslova Davora Ive Stiera. Danas je na press konferenciji čelnik stranke Hrast i konzervativne udruge Grozd Ladislav Ilčić rekao kako će se na nadolazećim lokalnim izborima kandidirati za gradonačelnika Varaždina.

Osim toga rekao je kako namjerava ući u drugi krug i pobijediti. Kako je ta uloga nespojiva s onom u Vladi, objavio je da podnosi ostavku na funkciju u Vladi, prenosi N1.

– Podnio sam zahtjev za ostavku, zahvaljujem se gospodinu Stieru – rekao je Ilčić.

– Da nam se sviđa kandidat HDZ-a mi bismo išli s njim. Ali u Varaždinu, stranka koja se poziva na demokršćanstvo ima kandidata koji živi potpuno suprotnim načinom života – kazao je Ilčić, aludirajući na Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a i njihovog kandidata za gradonačelnika.

U Varaždinu je za vrijeme mandata gradonačelnika Habuša broj rođene djece pao za 25%, a u Šibeniku je u proteklih 25 godina ukupan broj stanovnika pao za 25%. Bez novih generacija neće imati tko puniti gradske proračune. Ključ demografskog oporavka je sklonost društva obiteljskim vrijednostima. O tim vrijednostima, kao i o onim nacionalnim, danas nije lako govoriti jer postoji mreža radikalno lijevih udruga koje agresivno napadaju sve koji zastupaju navedene vrijednosti. Izgleda da je Hrast jedina parlamentarna stranka koja ima hrabrosti otvoreno zastupati te vrijednosti, a najbolji primjer je Istambulska konvencija za koju se zalažu sve parlamentarne stranke.
S obzirom da su kandidatura za gradonačelnika i obnašanje dužnosti posebnog savjetnika potpredsjednika Vlade, Davora Ive Stiera nespojive, Ilčić je podnio ostavku na mjesto posebnog savjetnika. Time se odrekao i mjesečnog honorara od 10.000 kuna. Zadovoljan je ostvarenom suradnjom s g. Stierom, no on kao predsjednik stranke mora imati slobodu u javnim nastupima te se u sljedećem razdoblju svog političkog djelovanja želi potpuno posvetiti Gradu Varaždinu. On je na prijevremenim izborima za varaždinskog gradonačelnika 2011. godine kao relativno anonimno, nepoznato lice na varaždinskoj političkoj sceni dobio 16% potpore u prvom krugu, a sad namjerava napraviti i korak više — ući u drugi krug i pobijediti na izborima, a iste namjere ima i Zekanović u Šibeniku



Ilčić je ujedno istaknuo da ovim potezom nedvosmisleno potvrđuje razloge ulaska u politiku, a to je služenje građanima, a ne financijska savjetnička naknada, kako su to isticali neki mediji prilikom njegovog imenovanja.

Zekanović i Ilčić svjesno ulaze na jedan novi politički put. Ne žele u svojim sredinama podržati kandidate HDZ-a koje smatraju nedosljednim, koji žive načinom suprotnim od onoga za što se formalno zalaže njihova stranka, a to su kršćanske vrijednosti. Odnosno, smatramo da ne možemo podržati kandidate koji su sve, a samo ne vjerodostojni. Netko tko ima put od komunističke partije, preko liberalnih opcija do tzv. demokršćanskih ne može se nazivati vjerodostojnim. Takav pristup politici, koji se suprotstavlja vrijednosnim temeljima, ne može biti dobar za ljude i grad. On pretvara politiku u tehniku kojoj je jedini cilj smjena jedne ekipe s vlasti da bi došla druga.
Najavili su i stvaranje nove političke opcije — moderne, obrazovane i kulturne hrvatske desnice — opcije koja neće zbog političke korektnosti muljati i lagati, već će hrabro govoriti istinu, jednako kao što su i oni činili dosad — kad je Ilčić rekao da su izbjeglice kulturološki različite od Europljana, da velikom broju njih nije život ugrožen već dolaze zbog novaca iz socijalne pomoći, kad se, kao jedini političar, usudio ukazati na nedostatke Jokićeve reforme ili kad je prokazao bogato državno financiranje radikalno lijevih udruga.

Podsjetimo, posljednjih se godina Ilčić u javnosti najviše istaknuo kao borac protiv zdravstvenog odgoja u školama koji je predlagala SDP-ova vlada. Aktivno je zagovarao i ustavnu definiciju braka kao zajednice žene i muškarca, a istupao je i protiv kurikularne reforme.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI