Podignute optužnice protiv 57 osoba koje su otvarale lažne tvrtke i izvlačile milijune kuna

Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Optuženo je 9 hrvatskih i 48 kineskih državljana

Uskok je nakon istrage podigao optužnice protiv 57 ljudi i 39 tvrtki zbog niza gospodarskih kaznenih djela kojima je država oštećena za 14,17 milijun kuna. 

Kako navode u priopćenju, optužili su 9 hrvatskih i 48 kineskih državljana. Optužnica prvookrivljenog tereti da se od 2013. do kraja studenog 2016. godine povezao s još petoricom okrivljenika kako bi si pribavili ilegalnu korist izbjegavanjem plaćanja PDV-a i poreza na dobit, što su realizirali kroz 12 tvrtki koje je on osnovao. Poduzeća su otvorili isključivo za izdavanje računa za robu koju nikad nisu isporučili okrivljenim društvima.

Nakon plaćanja ispostavljenih računa, novac su podizali u gotovini i onda ga vraćali okrivljenim društvima, ali uz 8 posto provizije, čime je omogućeno evidentiranje lažnih računa u poslovnim knjigama i umanjenje osnovice za obračun PDV-a i poreza na dobit. 

Prvookrivljeni je pronalazio ljude koje je postavljao za formalne direktore, a ostali okrivljenici su im pronalazili smještaj u Zagrebu i osiguravali otvaranje računa u poslovnim bankama na ime tvrtki koje su formalno vodili. Okrivljenici su kasnije sastavljali fiktivne račune i drugu dokumentaciju potrebnu za fingiranje poslovnih procesa, temeljem čega su okrivljene tvrtke na račun prvookrivljenog uplatila ukupno 52,719 milijuna kuna, a šestorka si je zadržali 3,37 milijuna kuna. Pritom su oštetili proračun za 14,17 milijuna kuna.

Uskok navodi da su, na temelju rješenja o određivanju privremenih mjera, okrivljena društva do 30. listopada prošle godine uplatila 5,13 milijuna kuna u proračun. Optužnicom se traži da se od svih okrivljenika oduzme protupravna korist.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI