‘PLETER’ HRVATSKIM PODUZETNICIMA OKRENUO LEĐA? ‘Sumnjamo na monopol nad caffe aparatima u vojarnama’

morh

Od prosinca 2006. kada je bivši ministar obrane Berislav Rončević bez javnog natječaja dao „Pleteru d.o.o“ na korištenje pet hotela, 12 vojnih restorana i čajnih kuhinja u 10 domova HV-a te 50 kantina u svim hrvatskim vojarnama, ne prestaju spekulacije tko se zapravo krije iza tvrtke koju je osnovala država, a na čijem je čelu general Marijan Mareković.

Čim je „Pleter“ preuzeo na sebe ugostiteljstvo vojnog sustava, hrana je poskupjela što se opravdalo obvezom plaćanja PDV-a, jer su do tada MORH-ovi restorani i kantine bili oslobođeni plaćanja PDV-a dok je nova tvrtka bila njen obveznik. U međuvremenu zbog pritiska same vojske i dijela javnosti ta je cijena nešto korigirana ali je njihova usluga i dalje skuplja u odnosu na MORH-ovu od prije.

Još jedna afera na pomolu?

Ova se tvrtka nekoliko puta provlačila kroz kontekst različitih afera koje su se uglavnom ticale vojničke, ne baš primjerene hrane. Osim što se Hrvatska vojska žalila na premale i preskupe obroke, oni su pojedincima poslužili za nelegalnu zaradu u vrijednosti 300.000 kuna a zbog čega je cijeli slučaj završio na sudu. No, da se unutar ove provlači još jedna nezakonitost, dojavio nam je jedan poduzetnik koji smatra da ga je tvrtka Pleter.doo namještanjem natječaja oštetila, baš kao i nekolicinu njegovih kolega koji se bave istom djelatnošću – iznajmljivanjem samoposlužnih aparata:

Neugodno smo iznenađeni ‘javnim natječajem’ za stjecanje prava na postavljanje samoposlužnih aparata po vojarnama diljem Hrvatske. Godinama smo dobro surađivali i to uglavnom na način da bi vojarna bila opskrbljena aparatima iz lokalne tvrtke. Primjerice, vojarni u Zagrebu aparate je iznajmljivao poduzetnik iz Zagreba, u Karlovcu iz Karlovca i slično.”, kazao je za naš portal jedan od poduzetnika koji je na novoj formi natječaja namirisao pogodovanje zagrebačkoj tvrtki Spaz:



Sumnja u namještanje natječaja

Za početak, za natječaj nismo ni znali, već sam sasvim slučajno od poznanika iz Pletera dobio “Upit za ponudu” na kojem sam odmah uočio uvjete koje nije lako ispuniti. Dakle, iako smo dugogodišnji suradnici, do upita za ponudu sam, kao i moji suradnici, došao slučajno i s pravom mislimo da smo svjesno isključeni iz natječaja”, doznajemo od ogorčenog vlasnika tvrtke koja je do sada surađivala s tvrtkom Pleter. doo.

Ipak, pravi razlog zbog kojeg su ovi dojučerašnji Pleterovi suradnici posumnjali u namještanje poslova tvrtki Spaz jest što je natječaj po prvi put tražio minimalno 70 aparata od jednog ponuđača. S obzirom da je do sada, kako smo već naveli, ovaj posao bio regionalno raspodijeljen a i većina ponuđača nema toliko aparata, počelo se sumnjati u pogodovanje tvrtki Spaz koja je najdominantnija u toj branši i koja je, navodno, već izabrana za suradnju.

Nikada se nismo pozivali na to, ali mi smo i hrvatski branitelji”

Tražimo poništavanje ovoga nadmetanja i podsjećamo na činjenicu da smo mi, dosadašnji suradnici, svi redom hrvatski branitelji te da smo do sada sve svoje obveze uredno podmirivali. Napominjemo i da je u tom natječaju po prvi put čitav niz uvjeta koje ‘manji ponuđač’ može teško ili nikako ispuniti. Traže se preslike ugovora s našim ostalim korisnicima koje spadaju pod poslovne tajne, kao jamstvo za ozbiljnost ponude inzistira se na pologu jamčevine u iznosu od 35.475 kn, a za uredno ispunjenje ugovora mora se dostaviti jamstvo u vrijednosti od 400.000 kn iako nije jasno u kojem obliku bi to jamstvo trebalo biti. Nije nam jasno niti zašto nismo dobili mogućnost udruživanja kako bi smo zadovoljili tražene standarde”.

Skupina poduzetnika s kojima smo razgovarali o ovom problemu tvrdi kako su na nerazumjevanje naišli i u Ministarstvu branitelja u kojem ih, unatoč dogovoru, Ivan Vukić uopće nije primio, a kažu i kako su pravdu za sebe spremni istjerati – sudskim putem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI