Plenković zna kako će riješiti problem sa Slovenijom

Miranda Cikotic/PIXSELL

Predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković zatražio je u subotu, na svečanom skupu u povodu 28. obljetnice osnutka splitskog HDZ-a, od stranke potporu politici da se dijalogom i dogovorom riješi pitanje granice sa Slovenijom.

“Naše stavove tumačimo našim prijateljima i to ćemo nastaviti i siguran sam da ćemo samo na taj način postići rješenje koje će biti prihvatljivo i tako, uz političku volju i pristanak i jednog i drugog naroda i jednih i drugih institucija, biti međusobno i prihvaćeno, a za to je potrebna dogovor i dijalog. Na tom tragu naše politike tražit ćemo rješenje za granicu sa Slovenijom i očekujem od vas potporu takvom stavu – mir, racionalnost, staloženost, jer argumenti su vrlo jasni i oni su u biti na našoj strani,” istaknuo je Plenković.

Pitanje granice sa Slovenijom, zemljom s kojom, kako je istaknuo premijer nismo imali nikad veliki problem, želi riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Naglasio je kako Hrvatska nije povrijedila arbitražno pravo, nego je to učinila Slovenija.

“Ušli smo u arbitražu u posebnom kontekstu 2009. godine, neću koristiti riječ koja bialudirala na prisilu, ali ušli smo u jednom kontekstu koji nam je omogućio nastavak pregovora i članstvo u Europskoj uniji (EU). I u takvom kontekstu pristupili smo tom procesu u dobroj vjeri i sve što smo stručno, politički radili bilo je ozbiljno, profesionalno i bilo je na crti zaštite hrvatskih nacionalnih interesa. U tom procesu nismo mi pogriješili, nismo mi povrijedili arbitražna pravila, nismo mi prekršili međunarodno pravo – to je napravila druga strana, a Englezi bi rekli – stvari su prilično jasne,” kazao je Plenković.



 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI