Plenković priprema brutalan obračun: Ruši ženu koja bi ga mogla stajati glave

screenshot

Iako se nerijetko čini kako je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa tek figura koja kažnjava političare bez nekog velikog i relevantnog utjecaja i značaja, jer kazna koju političari dobiju od strane ove institucije tek je mrtvo slovo na papiru, kada se znade da su pojave radi kojih političari bivaju kažnjeni zapravo ono na što bi reagirati trebalo pravosuđe.

Ipak, kada se malo zagrebe po radu Povjerenstva, može se reći kako su neke njihove odluke ipak stigle u ključnim trenutcima te kako su one utjecale na zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. Naime, svojedobno je bivši šef HDZ-a Tomislav Karamarko likovao nad odlukama Povjerenstva, koje je u to vrijeme vodila novopečena političarka Dalija Orešković. Kako i ne bi likovao, kada se povjerenstvo bavilo njegovim ljutim rivalom Zoranom Milanovićem i članovima njegove vlade, te SDP-a.

Nije prošlo dugo, i sam Karamarko preuzeo je upravljačku poziciju, a potom stigao i pred Daliju Orešković, čija ga je odluka stajala političke karijere. Tu je pak u priču uskočio aktualni šef Vlade, pa i HDZ-a koji je preuzeo kormilo stranke. Uslijedio je zatim i obračun s Dalijom Orešković, koja je posao šefice Povjerenstva obavljala prilično transparentno, što u tom času po svemu sudeći vladajućima nije išlo na ruku pa je HDZ na ovu poziciju instalirao Natašu Novaković.

Nastavila se ova priča uigranom hrvatskom političkom igrankom pa ovih dana iz HDZ-ovih redova slušamo optužbe da se Novaković stavlja u službu politike. A po svemu sudeći problem bi mogao biti upravo suprotne prirode, jer je Novaković odlijepila od HDZ-ove politike i svoj posao odlučila obavljati relativno pošteno. Sukladno tome otvorila se istraga o letu Vladinim avionom na stranački skup u Finskoj. Tu priču prvi čovjek Vlade možda bi joj i oprostio da se Novaković nije pozabavila i njegovim obiteljskim stablom, odnosno zapošljavanjem kumova, ujaka i sestrični.

Kada je zagrebala po Plenkoviću prva dama Povjerenstva nastavila je bitku s članovima Plenkovićeve vlade te su packe stigle ministra financija Zdravka Marića, ali i bivšu ministricu Martinu Dalić. No, dobro upućeni izvori iz vladajućih redova pričaju kako se Novaković ovim odlukama opasno zamjerila premijeru Plenkoviću koji drži da se dotična previše zaigrala te je spreman pozabaviti se njenom smjenom. Da joj se crni scenarij pakira svjesna je i sama Novaković koja je gostujući na Novoj TV konstatirala kako su oni spremni na sve.



Nije stoga nemoguće da Plenkovićeva ekipa odradi obračun ne samo s Novaković, nego i sa samim Povjerenstvom kojem prijeti gašenje pa stoga postoji mogućnost da se novim zakonom osnuje i novo povjerenstvo, što je potvrdila i aktualna šefica Povjerenstva. Kuha se taj plan po svemu sudeći već neko vrijeme u premijerovim redovima, još otkako su postali svjesni da Novaković neće moći kontrolirati, što su doima se imali u planu još od onda otkada su se obračunali s Orešković. Tako su nedavno pripremili novi zakon o čijoj izradi Novaković nije imala pojma, a sada su očito udarili i na nju osobno, diplomatski i u tajnosti, kako to Plenković i inače čini.

No, postavlja se iz ove priče i jedno posve racionalno pitanje, koji je krajnji cilj Plenkovićeve vlade? Namjeravaju li prisvojiti i ušutkati sve institucije ove zemlje, na sve pozicije dovesti podobne kadrove i to samo zato da bi se zaštitila Plenkovićeva fotelja? Vodi li sva ova priča, i pokušaj gašenja malih požara do afere Borg o kojoj se Plenković još uvijek nije konkretno oglasio, a koja bi ga mogla stajati glave? I na koncu hoće li doista premijer Andrej Plenković biti taj koji će ugasiti isto ono Povjerenstvo koje mu je ne tako davno omogućilo da postane premijer?

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI