Plenković: ‘Poskupljenjem cestarina riješit ćemo dugove’

screenshot

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je ocijenio da je sezonsko podizanje cijene cestarina dobra odluka, koja će pomoći otplati dugova cestarskog sektora i budućem održivom funkcioniranju autocesta.

Komentirajući na upit novinara sezonsko podizanje cestarina dva tjedna ranije nego prošle godine, Plenković je na konvenciji Hrvatskih izvoznika kazao je kako je to “odluka u skladu sa sezonom i našim ciljem da na što učinkovitiji način rješavamo velike dugove koje imamo u cestarskom sektoru”.

Napomenuo je da je Vlada “pametnim refinanciranjem duga cestarskog sektora” prvo učinila dospijeće duga linearnim, a potom uštedjela 50 milijuna eura godišnje te da “u kontekstu intenzivnijeg prometa na autocestama tijekom turističke sezone ubrzano smanjujemo taj dug”.

“Mislim da je to odluka koja je dugoročno dobra za održivost funkcioniranja hrvatskih autocesta, bez monetizacije”, rekao je Plenković.

Od 15. lipnja do 14. rujna primjenjuju se sezonske, 10 posto više cijene cestarina na autocestama kojima upravljaju HAC i ARZ.

Sezonske se cijene ove se godine, osim za prvu skupinu, uvode i za drugu skupinu vozila. To znači da će više cijene cestarine u ta tri mjeseca plaćati vozila koja čine I.A, I. i II. skupinu odnosno motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi, za koja iz HAC-a kažu i da u ukupnom prometu vozila imaju najveći udio.



Na novinarsku konstataciju kako je na skupu Hrvatskih izvoznika istaknut problem prevelikoga uvoza u odnosu na izvoz, ustvrdio je da je Hrvatska otvorila tržište i da je smisao da na tom tržištu svi imaju jednake šanse, pri čemu je važno da naši proizvodi budu konkurentni.

Upitan što je s nagodbom u Agrokoru, koju navodno ne prihvaćaju neki vjerovnici, odgovorio je da će, koliko je njemu poznato, nagodba biti sklopljena u predviđenom roku te da u sljedećim danima očekuje završne dogovore.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI