Plenković ponovio da namjerava kupiti Inu, da se ne odriče Barišića i da kritičari pretjeruju

Patrik Macek/PIXSELL

Odgovarao i na pitanja o Predsjednici, Jasenovcu...

Povodom sto dana Vlade premijer Andrej Plenković u intervjuu za RTL Danas je još jednom osudio ustaški režim i objasnio zašto je HOS-ova ploča u Jasenovcu i dalje ondje. Tvrdi da je znao za namjeru predsjednice da ide na put u SAD.

Prenosimo vam dio intervjua koji je premijer dao za RTL Danas: 

Kako biste vi hrvatskim građanima, poreznim obveznicima objasnili moramo kupiti Inu? Zašto?

Pa mi smo neovisno o arbitraži, dakle ovo što je došlo iz Ženeve u kontekstu aribtraže koju je Hrvatska pokrenula pred Unictralom, imali svoj paralelni proces. Mi smo od početka rada Vlade razmišljali na koji način razriješiti situaciju koju imamo sa Inom, taj vrlo, ja bih rekao, i nekada nesretan odnos između Ine i MOL-a. Problemi koji su se akumirali tijekom prethodnih godina od onog prvog iskoraka prema privatizaciji 2003., 2009. arbitraža u Washingtonu, nakon toga Uncitral, odnosi, koji nisu po mom sudu ni blizu onoga što bi trebali biti partnerski i vrlo konstruktivni.

Ovo što govorite je povijest. Ja sam vas pitao zašto povući taj potez.



Zato što smatram da hrvatska država treba voditi računa o svojoj energetskoj sigurnosti, orpskrbi energijom. Ina je naša nacionalna kompanija.

Koja je u jako lošem stanju. 

Koja može biti u boljem stanju nego što je, koja može biti vertikalno integrirana, koja treba imati svoja nalazišta i nafte i plina, koja može imati svoje rafinerije, koja može imati svoj maloprodajni lanac, koja ima preko 11 tisuća zaposlenih i koja je u hrvatskom gospodarstvu i u najtežim trenucima, sjetimo se Domovinskog rata, odigrala ključnu ulogu, možemo reći opstanka gospodarstva u tom trenutku. Fosilna goriva će jedno još solidno vrijeme biti jako interesantna za sve ono čime se mi svi skupa bavimo i u tom pogledu smatram da je ovakva odluka ispravna odluka ne samo u nacionalnom interesu, ne samo u smislu emocije ili u smislu nastojanja da se eto pokaže jedan interes od strane vlade da velike kompanije budu u državnom vlasništvu, nego i glede energetske sigurnosti i u konačnici konkurentnosti i komeptitivnosti Ine na regionalnom tržištu.

Vratili ste se iz Jeruzalema nedavno. Potpisali ste se tamo, napisali ste jedan dosta dirljiv komad teksta o holokaustu, ne ponovilo se nikad više. U isto vrijeme u Jasenovcu imate ploču ‘Za dom spremni’ i još ništa niste napravili po tom pitanju. Jeste li se osjećali licemjerno u tom trenutku?

Ne. Ja sam kao predsjednik Vlade RH pozvan u Izrael od strane premijera Netanyahua. Imao sam izvrsne susrete i s njim i sa izraelskim predsjednikom, čelnicom opozicije i sa drugim sugovornicima. Niti u jednom trenutku sa bilo kim od izraelskih sugovornika ova tema nije bila niti predmet razgovora niti je bila na dnevnom redu.

Ali koordinacija židovskih općina u Hrvatskoj neće doći na službeno obilježavanje Dana holokausta upravo zato što im očito ovo smeta, ne činjenje Vlade u ovoj situaciji.

Kao i ostali čelnici koji posjećuju Izrael bio sam u Yad Vashemu u Muzeju holokausta neposredno uoči dana sjećanja na najveći genocid koji se dogodio u 20. stoljeću i izrazio svoje poštovanje i svoje zgražanje nad projektom koji je bio zaista zastrašujući. Moj stav i stav ove vlade glede antismetizima, glede svega onoga negativnog što se zbilo u vrijeme ustaškog režima između 41. i 45. je vrlo jasan i vrlo ga jasno i decidirano osuđujem. Ono što radimo u ovom trenutku, povući ću parelelu, mislim da javnost treba tu raditi distinkciju. Stalno se povlači paralela iz 2004. sa spomenicima koji su bili podignuti Francetiću i Budaku na kojima nije bilo natpisa sa ovim pozdravom. Ovdje je riječ o ploči koja je postavljena braniteljima dragovoljcima HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićeva projekta. Ovo nije ploča koja je data u spomen nekome u kontekstu 2. svjetskog rata i ustaškog režima. To je nešto sasvim drugo i sasvim različito. Upravo zbog toga želim kao predsjednik Vlade koji je pravnik djelovati na zakonit način. Ta ista udruga, neke su registrirane krajem 90-ih, neke početkom 2000., nema političke opcije ili vlade koja na nekoj razini državne uprave nije pozitivno sankcionirala registriranje tih udruga s tim pečatom i tim pozdravom. Ono što želim je da formirajuće povjerenstvo, na kojem zaista moji suradnici temeljito rade, okupiti širi krug ljudi, stručnjaka, koji bi sagledali taj problem i sa pravnog aspekta, povjesnog aspekta, političkog aspekta došli u situaciju da iznjedrimo dokumente.

Mislim da se moramo odrediti na jedan način koji više ne generira podjele u društvu. Moja osnovna teza u lipnju ove godine bila je da moramo smanjiti tenzije i podjele u društvu koju ste mogli u zraku osjećati. Ovakve teme generiraju te podjele. Vrijeme je, a tako sam doživio i onaj zaključak i u Saboru. da ih pokušamo dogovoriti, odrediti se prema njima i ja se nadam zatvoriti.

Kako biste u ovom trenutku opisali odnos sa predsjednicom Republike? Jeste li zaista znali za njen put u SAD i jeste li znali da će se taj njen vlastiti opis puta toliko puta promijeniti u tijeku zadnjih tjedan dva?

Znao sam da predsjednica namjerava ići u SAD. Čuli smo se i nakon toga, izvjestila me o svojim susretima i svojim aktivnostima. Uostalom, i vi ste pročitali službenu bilješku koja je, eto, osvanula na portalima.

U kojem je stadiju istraga?

To zna kolega Stier. Ja sam razgovarao s njim neposredno nakon što smo vidjeli da je bilješka objavljena na portalima. Da se pokuša vidjeti kako to da dokumenti koje producira hrvatsko vreleposlanstvo završavaju u javnosti.

Je li netko iz Ureda predsjednice namjerno pustio tu bilješku van kako bi ispalo da je ona tamo zaista radila dobar posao i kako bi otklonila bilo kakve sumnje koje su se nadvile nad taj njen put?

Ja neću prejudicirati rezultate istrage. Ja vjerujem da oni koji su za to zaduženi mogu naći pravi razlog zašto je ta bilješka završila u medijima. Ono što je po mom sudu bitno, a to je da je predsjednica Republike tijekom svog boravka u SAD-u po mom dubokom uvjerenju željela obaviti kontakte i razgovore koji mogu biti korisni za RH, a u svjetlu tada tranzicije i uoči nastupanja nove Trumpove administracije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI